Asansörlerin Bakım ve Denetimi

Asansörlerin Bakım ve Denetimi
Asansörlerin Bakım ve Denetimi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Anaran, Asansör Denetim Koordinatörü Halil Damar ve TMMOB Diyarbakır Şubesi Asansör Denetim Koordinatörü İlyas Batbay ile birlikte Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nevzat Gün’ü ziyaret ettiler.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Anaran, Asansör Denetim Koordinatörü Halil Damar ve TMMOB Diyarbakır Şubesi Asansör Denetim Koordinatörü İlyas Batbay ile birlikte Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nevzat Gün'ü ziyaret ettiler.

TMMOB Van İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Anaran, Asansör Denetim Koordinatörü Halil Damar ve TMMOB Diyarbakır Şubesi Asansör Denetim Koordinatörü İlyas Batbay beraberindeki heyetle birlikte Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğüne ziyarette bulundular. Çalışmaların kurumlar arası işbirliği ile yürütüldüğünü belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, asansörlerin yıllık kontrolünün bina sorumluları tarafından zorunlu olarak yaptırılması gerektiğini, bina sorumlularının asansör yıllık kontrollerini bağlı bulundukları belediyelerin protokol imzaladığı A tipi muayene kuruluşlarına yaptırmaları gerektiğini vurgulandı. Konunun can güvenliği açısından önemine değinen Gün, "Piyasa denetimi ve yasal olarak uygulanacak müeyyideler belirli kurumların yetkili denetçi elemanları tarafından yapılmaktadır. Ancak piyasa gözetiminin tüm vatandaşlarımız tarafından yapılması gerekir. Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan; asansörler, aerosol kaplar, ATEX ürünleri, basınçlı ekipmanlar, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, otomotiv, sivil patlayıcılar, teleferikler ile Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan yasal metroloji ve hazır ambalajlı mamullere ilişkin ihbar ve şikayetler "Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattımıza" bildirilebilirler. Bakanlığımıza, il müdürlüklerimize dilekçe ile başvurulabileceği gibi internet üzerinden de şikayet formu doldurabilirler . (http://www.sanayi.gov.tr/UrunGuvenligiSikayeti.aspx'lng=tr). Bakanlığımız internet adresinden toplatma kararı verilen güvensiz ürünleri görebilir, gönüllü geri çağrılan ürünleri takip edebilirler" dedi.

Gerçekleştirilen bu ziyaret esnasında TMMOB Diyarbakır Şubesi Asansör Denetim Koordinatörü İlyas Batbay, "Asansör Kontrol Merkezi (AKM) Makina Mühendisleri Odası ana yönetmeliğinde yer alan amaçlar doğrultusunda asansörlerin uygunluk değerlendirilmesine ilişkin denetim ve belgelendirme işlerini yapan, tüm çalışanları MMO ana yönetmelik ve yönetmelikleri kapsamında tarafsız olmakla mükellef olan kar amacı gütmeyen bağımsız bir merkezdir. A tipi muayene kuruluşlarınca asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yıllık kontrolün yaptırılması gerekmektedir. Asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde TS EN ISO/IEC 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşu olan asansör kontrol merkezimiz tarafından, asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılması için birçok belediyeyle protokol imzalanmıştır. Van ilinde bulunan şubemizle, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleriyle başta eğitim konuları olmak üzere, her türlü teknik konularda işbirliği, yardımlaşma ve dayanışma içerisindeyiz" dedi.

Van İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Anaran, Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün ile Van ili sınırları içerisinde kullanımda bulunan asansörlerin yıllık 'periyodik' kontrollerinin süreci hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduklarını, il müdürlüğünün Piyasa Gözetimi ve Denetimi Şubesinde görevli asansör denetçileriyle birlikte ortak denetimler yaptıklarını belirtti. Anaran, "Halkımızın can ve mal güvenliği için karşılıklı ziyaret ve işbirliği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.