Asıl direniş şimdi

Asıl direniş şimdi
Bursa’da otomotiv sektöründe başlatılan direnişin sözcüleri işten atılmaya başlandı. Atılan 250 işçi arasında sağır ve dilsiz olmasına rağmen slogan atmakla suçlananlar var.

Kent meydanında direniş çadırı kuran işçiler, yönetime ve onlarla işbirliği yaptığını söyledikleri sendikaya “Duracağımızı zannediyorsanız asla durmayacağız” diyor.

Bursa’daki otomotiv sektörlerinin direniş bayrağını çektiği günden bugüne 1 ay geçti. İşçilerin taleplerine ilişkin işverenler çeşitli sözler verdi, üretim devam etti. Bir ayın sonunda gelinen nokta ise Renault fabrikası dışında gerçekleşen, Tofaş ve Ototrim, Rolmek, Mako gibi fabrikalarda direniş gösteren 250’yi aşkın işçinin “Eylemleriniz nedeni ile iş akdiniz feshedilmiştir” mesajlarıyla işlerine son verilmesi oldu. Şimdi işten çıkarılanlar Bursa Kent Meydanı’nda kurdukları direniş çadırında Bursa halkının desteği ile haklarını almak istiyorlar.

Engelli işçi ayıbı

Renault sözcülerinden edinilen bilgiye göre tek uzlaşma bu fabrikada sağlandı. Tofaş’ta 82, Mako’da 60, Rolmek’te 60, Ototirm’de 56 işçinin işine geçen hafta son verildi. İşten çıkarılanların ortak özelliği ise Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden ve eylemlerde sözcü olarak yer alan isimler olmasıydı. Ancak aralarında 8 senedir Tofaş işçisi olan engelli birey Yusuf Can gibi sağır ve dilsiz olan 6 kişinin slogan atmaktan dolayı işten çıkarılması da yer buldu, kaşık çatal eylemi günü çalışmamasına rağmen kaşık, çatal eylemine katıldığı gerekçe gösterilen de. Kalan işçiler ise iddialara göre Türk Metal Sendikası’na tekrar üye olmak için zorlanıyor.

Sözü senet değilmiş

Tofaş’ın yan sanayi firmalarından Magnetti Marelli Mako Elektrik Sanayi’de 60 kişi işten çıkarıldı. Çıkarılan işçilerden biri de mekanik bölümünde çalışan Yasin Kaplan oldu. Tazminatı verilmeden kovulan ve hukuki mücadele başlatan Kaplan işten ayrılık sürecini şöyle anlattı: “Genel Müdürümüz 24 Mayıs günü bize yaptığı son konuşmada ayet okudu ve hepimizin kardeş olup işyerinin hepimizin olduğunu söyledi. ‘Benim sözüm senettir. Kimse atılmayacak’ dedi. Hem böyle bir söz hem de ıslak imzalı kâğıt verdi. Aradan 1 ay geçti ve geçen çarşamba insan kaynaklarından çağrıldım. ‘Eylemleriniz devam ediyor’ denildi. 18’inden sonra bir eylem yapmadık oysa. Ki yapabiliriz de bu doğal hakkımız. Ancak sendika temsilcileri ellerinde liste ile yönetime gidiyordu. İsimler sendikadan istifa edenler olarak seçildi ve iş hakkımızın feshedildiği sözel olarak ve cep telefonlarımıza atılan mesajla iletildi. Türk Metal her yerde örgütlü olduğu için bizim isimlerimizin bazı firmalara verildiğini, fişlendiğimize ilişkin duyum aldık.”

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.