Aşırı sıcaklar Güneydoğu'da etkili oluyor

Aşırı sıcaklar Güneydoğu'da etkili oluyor
Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yaşamı olumsuz etkiledi.

 

DİYARBAKIR -Vatandaşlar 40 dereceyi aşan sıcakta özellikle güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösteriyor.

Diyarbakır Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölge genelinde geçen hafta ortalama 40 derece düzeyinde seyreden sıcaklık tüm illerde arttı.    

Sıcaklık Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 43, Batman'da 40, Siirt'te 38, Mardin'de 37 ve Şırnak'ta 35 derece olarak ölçülürken, yarın Şanlıurfa'da 45, Diyarbakır'da 44, Batman'da 42, Mardin'de 40, Siirt'te 41 derece .

Uzmanlar, yüksek sıcaklıklardan dolayı vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını isterken, sıcak havadan bunalan vatandaşlar, klimalı mekanlarda oturmayı ve güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamayı tercih etti. 

Aşırı sıcaklar dolaysıyla il ve ilçe merkezlerindeki cadde ve sokaklar özellikle öğle saatlerinde adeta boşaldı. 

Diyarbakır'da vatandaşlar tarihi Sur diplerinde gölgede serinlemeye çalışırken, çocuklar süs havuzlarına akın etti.

Sur ilçesinde bulunan Anzele'deki süs havuzlarına giren çok sayıda çocuk, bir yandan serinlerken bir yandan da arkadaşlarıyla oynayarak eğlendi. 

Bazı vatandaşlar ise güneşten korunmak için şemsiye ile dolaştı. 

 

 

- Mardin

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde de çobanlar kavurucu sıcaktan bunalan hayvanlarını sulama kanalında serinletti. 

Hayvanlarının sulama kanalında serinlemesini sağlayan Ramazan Kızıl, sıcaktan bunalan koyun ve keçilerinin bu sayede rahatladığını söyledi.

Kızıl, 15 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ve yaz aylarında anızların yakılması nedeniyle otlatma sorunu yaşadıklarını belirterek, "45 derece sıcaklığın altında hayvanları otlatmaya çalışıyoruz. Hayvanlarla uzun süredir uğraştığım için bunaldıklarını dillerini çıkardıkları zaman anlıyorum. Koyun ve keçileri sulama kanalına koyuyorum. Kendi ellerimde yüzlerine ve vücutlarına su dökerek, onları serinletmeye çalışıyorum." dedi.

- Siirt

Siirt Meteoroloji İl Müdürü Onur Bal, yurtta sıcaklıkların hissedilir derecede arttığını, bazı il ve ilçelerde sıcaklıkların son yılların en yüksek değerlerine ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Vatandaşların sıcak havaya karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Bal, "Aşırı yüksek sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşlar dikkatli olmalı. Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde güneş ışınlarına direkt maruz kalmamaları hususunda dikkatli olmaları ve sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşımaktadır." dedi. 

Sıcak hava dolaysıyla kentte bazı sokak hayvanları, ağaçların altında ve park halindeki araçların altında serinlemeye çalıştı. 

Sıcak havalara rağmen çalışan demir ustası Fırat Honaz, yaklaşık 80 derece sıcaklığa rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirtti.

Çocuklarına bakmak için çalışmaya mecbur olduğunu aktaran Honaz, "Çalıştığımız zaman değil, işi bıraktığımız zaman sıcaklığı hissediyoruz. Ateşin önünde çalışmama rağmen sıcaklığı hissetmiyorum." dedi.

Vatandaşlardan Hayrettin Ayık da köyde yaşadığını, güneşin altında tarlada çalışırken, her yarım saatte başlarına su dökmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Çay bahçesi işletmecisi Mehmet Benek de, gün içerisinde belirli aralıklarla süs havuzundaki su ile elini ve yüzünü yıkarak serinlemeye çalıştığını aktardı.(AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.