Atıkmatikle ‘çöpe atma geri kazan’ dönemi başladı

Atıkmatikle ‘çöpe atma geri kazan’ dönemi başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çöpleri kaynağından ayrıştırmak ve geri dönüşüm bilincini geliştirmek amacıyla şehrin üç noktasına atıkmatikler yerleştirdi.

Pet, metal kutular ve cam atıkların ayrıştırılarak toplanması için kurulan atıkmatiklere atılan her atıktan puan kazanılacak, toplanılan puanlar market alışverişlerinde ve otobüs biletlerinde kullanılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, pet, cam, metal kutular ve alüminyum atıkların ayrıştırılarak toplanması için ilk etapta kentin üç noktasına atıkmatikler yerleştirdi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, atıkların ayıklanması için yeni bir uygulama başlatıldığını, uygulama kapsamında kentin 30 ayrı noktasına atıkmatiklerin bırakılacağını, ancak ilk etapta 3 adet atıkmatiğin yerleştirildiğini söyledi. Kıraç, “Kentimizdeki geri kazanım bilincini yoğunlaştıracağız ve kaynağında ayrıştırma çalışmalarına ek olarak da kentimizde geri kazanımlı bütün atıkları toplayıp geri dönüşüm sistemine kazandıracağız. Dolayısıyla doğamızı ve çevremizi kirletmemiş olacağızl” dedi.

Atıkmatik pet, metal kutu ve cam alıyor

Atıkmatiklerin yarı akıllı özellikte kutular olduğunu belirten Kıraç, atıkmatiklerin sadece pet, metal kutular ve camları aldığını ifade etti. Kıraç, atıkmatiklerin haznelerine atılan atıkları tanıdığını, bu üç materyal dışında atılan herhangi bir materyali iade ettiğini kaydetti. Kıraç, atıkmatiklerin bir tanesinin yaklaşık maliyetinin 20 bin TL civarında olduğunu, kurdukları sistemin elektrikle çalıştığını, en kısa sürede atıkmatiklerde güneş enerjisi sisteminin kullanılacağını söyledi.

Puan kartı alışverişlerde ve otobüslerde bilet olarak kullanılacak

Atıkmatiklere atık atan vatandaşlara ücretsiz bir kart verileceğini söyleyen Kıraç, “Her atık kutuya atıldığında kutunun ekranında puan görülecektir ve bu puan kartlara işlenecektir. İşlenen puanlarla şehir içinde kullanılan otobüslerde bilet olarak ve anlaşmalı marketlerde alışveriş için kullanılabilinecek.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.