Ayakta kalan son iki demirci ustası teknolojiye direniyor

Ayakta kalan son iki demirci ustası teknolojiye direniyor
Siirt'te bir dönem çekiş seslerinin inlediği Demirciler Çarşısı'nda bu aralar sessizlik hakim. Gelişen teknolojiyle birlikte ustaların yerini makineler alınca esnaf da iş yerini zamanla bir bir kapattı.

 Siirt'te demircilik mesleği sürdüren iki kişiden biri olan Metin Demirci, dedesinden babasına, babasından da kendisine meslek olarak kalan demirciliği ayakta tutmaya çalışıyor. Mesleğin artık karın doyurmadığını aktaran Metin Demirci, bir dönem çok cazip olan mesleğe çırak bulamadığından yakındı. Siirt'te önceleri bu mesleği yapan çok sayıda demirci esnafının bulunduğunu aktaran Metin Demirci, "Ancak teknolojinin gelişmesiyle bu mesleğe artık ihtiyaç kalmadı. Bu aralar kazma, kürek, balta, satır gibi aletler yapıyoruz. Köylülerin almaları için bunları yapıyoruz ancak artık köylüler de bunları kullanmaz oldu. Çırak yetişmeyince da demircilik mesleği artık bitme noktasına geldi. Daha önce bu çarşıda bulunan çok sayıda demirci vardı ve her iş yerinde de mutlaka en az onlarca kişi çalışırdı" dedi.

  Siirt'te mesleği yaşatan bir diğer demirci ustası olan Fırat Honas'ta mesleğin bitme noktasına gelmesinden yakındı. Küçük yaşlarda çırak olarak başladığı mesleği ayakta tutarak bugünlere geldiğini aktaran Honas, bu meslekte insan gücünün yerini makinelerin almasına rağmen, kızgın ocağın başında büyük bir sabırla çekiç sallayarak tırmık, orak, kazma, çapa ve keser gibi aletlerin üretimi yaparak mesleği yaşatmaya çalıştığını aktardı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.