Az uyuyanlar daha çok hasta oluyor

Az uyuyanlar daha çok hasta oluyor
Doç. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu Demir, 8 saatten az uyuyanların 3 kat daha fazla grip ve nezle olduğunun araştırmalarla ortaya konulduğunu belirtti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Uluslararası Sertifiye Uyku Uzmanı Doç. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu Demir, 8 saatten az uyuyanların 3 kat daha fazla grip ve nezle olduğunun araştırmalarla ortaya konulduğunu belirterek, önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Öyle ki sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak bile uykusuzluğun vücut direncini zayıflatmasını önleyemiyor.

Kaliteli bir uyku sağlığınızı koruyor

Doç. Dr. Demir, uyku sırasında hem bedenimizin hem de zihinsel fonksiyonlarımızın yenilendiğini belirterek "Özellikle derin uyku sırasında yıpranan organlar, hücreler kendini tamir eder. Yapılan çalışmalarda az uyuyan kişilerin 3 kat daha fazla grip, nezle geçirdiği gösterilmiştir. Yoğun olarak enfeksiyonların görüldüğü bugünlerde 8 saat uyumak en az sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak kadar önemlidir. Üstelik çok daha kolay bir tedbirdir. Sağlığınız için uykunuz önceliğiniz olsun” dedi.

8 saatten az uyumanın zararları

Uykusuzluğun gribe ve birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi hastalıkların iyileşme sürecini yavaşlattığını hatta grip aşısının etkisini bile azalttığını vurgulayan Doç. Dr. Demir, "Bana birkaç saatlik uyku yetiyor” düşüncesinin doğru olmadığını, vücudun en az 8 saatlik kaliteli uykuya ihtiyacı olduğunu söylüyor aksi halde uyku probleminin sadece grip değil kilo alımından kalp ve kansere dek pek çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek, o sorunları şöyle sıralıyor;

- Az uyuyanlar daha çok kilo alıyor. İştah ve doyma hissi veren hormonların salınımı az uyuyanlarda bozuluyor ve iştah artıyor.

- Daha çabuk yaşlanmaya neden oluyor.

- Diyabet hastalığı görülme riski üç kat artıyor.

- Hipertansiyon riskini üç buçuk kat artırıyor.

- Az uyuyanlarda iki kat daha fazla kalp hastalığına bağlı ölüm bekleniyor.

- Daha sık bunama görülüyor.

- Kanser görülme oranı artıyor.

- Dikkat eksikliğine, okul ve iş performansında kayba neden oluyor.

- Az uyuyanlarda dört kat fazla majör depresyon görülüyor.

 

Karanlık ortamda uyunmalı

Doç. Dr. Demir karanlık ortamda uyunması gerektiğinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve melatoninin karanlıkta salgılandığını vurgulayarak yeteri kadar uymakla aynı düzeyde önem taşıdığını belirtti. "Uyku sırasında özellikle de karanlıkta salgılanan melatonin hormonu özellikle gece 11'den sonra salgılanmaya başlıyor ve gece 2'ye kadar en üst seviyeye çıkıyor. Sabaha doğru da yavaş yavaş azalıyor. O nedenle özellikle bu saatlerdeki uykuyu kaçırmamak gerekiyor. Gece lambası kullanılmasını önermiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.