Bağıvar'da kanal mahallenin ortasından geçiyor

Bağıvar'da kanal mahallenin ortasından geçiyor
Diyarbakır'da eskiden Bağıvar beldesi olan Dicle Mahallesi'nde alt yapı yeterli olmadığı için evlerin lağım suyu mahallenin ortasındaki kanaldan geçiyor.

Mahallelir, atık kanalının hastalık saçtığını ifade ederken, DİSKİ ise, belediyenin mahalleye ilişkin altyapı projesinin olduğunu ve en yakın zamanda işleme gireceğini ifade etti. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Bağıvar beldesi olarak bilinen ancak daha sonra ilçeye bağlandıktan sonra Dicle ismini alan mahallede alt yapı yeterli olmadığı için evlerin lağım suyu mahallenin ortasında bulunan kanaldan geçiyor. Mahalleliler, köyün alt yapı sorunun bulunduğunu ve atık suların mahallenin ortasından geçen açık bir kanala aktığını ifade etti. "20 yıldır bu lağım suyu buradan geçiyor; ama kimse bir şey yapmıyor " diye belirten mahalleliler, Sağlık Ocağı, okul ve kıraathanenin yanından akan atık su kanalı kapatılmadığı için birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtiyor. Mahalleliler, kanal ayrıca, çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle de mahalle halkını rahatsız ettiğini söylüyor. 

20 yıldır bu kokuyu çektiklerini ve bu lağım suyunun birçok hastalığa yol açabileceğinden endişe duyduklarını ifade eden mahalleli Veysi Dönmez, "Burası artık köy değil, belde de değil. Burası mahalle; ama görüyorsunuz halini insan buradan geçemiyor, bu kahvede oturamıyor. 20 yıldır buranın hali böyle vali geliyor görüyor, belediye başkanı geliyor görüyor; ama kimse bir şey yapmıyor" dedi. 

'Bu pisliği her gün çekiyoruz'

Önceleri köy olan sonra belde ve sonralarda Sur ilçesine bağlı mahalle olan Bağıvar'ın sıfatlarının değiştiğini; ama içinin hiçbir şekilde değişemediğini vurgulayan mahalleli Şehmuz Albay ise, "Sur Belediyesi'ne defalarca başvurduk; ancak bize alt yapıyla Büyükşehir Belediyesi'nin ilgilendiğini söylediler. Büyükşehir Belediyesi ise, 'bize yapacağız' dediler ancak yapmadılar. Biz de bu kokuyu bu pisliği her gün çekiyoruz. Yıllardır burası böyle. İnsanlar lağım sularını buraya akıtıyor" diye belirtti. Yaz aylarında kokudan ve sivrisinekten geçilmediğini belirten Albay, "Bir an önce yetkililerin bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

'Kendimize muhatap bulamıyoruz'

Daha önceden belde iken belediyenin AKP'nin olduğunu ve beldelerine bir çivi dahi çakmadıklarını belirten Mehmet Taşkuran ise, daha önceden kanalizasyonun yapıldığını, ancak bağlantının kurulmadığını belirtti. Bununla birlikte lağım suyunun geçtiği yerlerden şebeke sularının da geçtiğini ve birbiriyle kesiştiğini belirten Taşkuran, "Lağım suyuyla şebeke suyu kesişiyor eğer herhangi bir boru patlaması olursa lağım suyu şebeke suyuna karışırsa bu insanlar için tehlike yaratır bunun önlemini almak gerekir. Burası mahalledir kimse bizimle ilgilenmiyor kendimize muhatap bulamıyoruz" diye ifade etti. Atık kanalının hastalık saçtığını vurgulayan Taşkuran, "Şu çukurdan geçen lağım suyu dizanteri, tifo gibi hastalıklara neden olabilir. Çocuklar zarar görebilir. Burayla her kim ilgileniyorsa umut ediyoruz ki buna bir çözüm bulur" dedi. 

'Belediyenin projesi var'

Konuya ilişkin görüştüğümüz DİSKİ yetkilileri ise, oradan geçen lağım suyunun dere yatağından geçtiğini ve bununla ilgili kendilerinin herhangi bir şey yapma yetkilerinin olmadığını belirtti. Kendilerinin ancak arıza olması durumunda müdahale edebileceklerini, orada kanal olmadığı için yapacak bir şeyleri olmadığını belirtti. Belediyenin orayla ilgili bir alt yapı projesi olduğunu ve kısa zamanda hayata geçeceğini ifade etti.

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.