Bağlar Belediyesinden çocuklara yeni yıl etkinliği

Bağlar Belediyesinden çocuklara yeni yıl etkinliği
Bağlar Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Solin Çok Amaçlı Oyun Evi ve Aile Merkezinde çocuklar için düzenlenen yeni yıl etkinliğinde minikler, patlamış mısır eşliğinde film izlediler.

Etkinliğe katılan Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat, çocuklarla film seyrederken, etkinlik sonrası çocuklara hediyeler dağıtıldı.

Bağlar Belediyesi Solin Çok Amaçlı Oyun Evi ve Aile Merkezinde çocuklar için yeni yıl etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat başta olmak üzere, çocuk gelişim uzmanları, öğrenci velileri ve çok sayıda çocuk katıldı.

Patlamış mısır eşliğinde film izleyen çocukların sevinci görülmeye değerdi. Solin Çok Amaçlı Oyun Evi ve Aile Merkezi Koordinatörü Aynur Özbay, Solin Çocuk Merkezinin genel faaliyetleri ve yeni yıl etkinliğine ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı.

‘Burada 5 yüz aile ve 5 yüz çocuğa ulaştık’

6 ayda 5 yüz çocuğa ulaşan ve çeşitli atölyelerle çocuklara hizmet verdiklerine değinen Özbay, şunları söyledi: “Bağlar Belediyesine bağlı Solin Çok Amaçlı Oyun Evi ve Aile Merkezimizde 4 – 14 yaş arasındaki çocuklarla çalışmalar yürütüyoruz. Artı aile eğitimlerimiz var, farkındalık eğitimleri yapıyoruz. Bugüne kadar 10 atölye çalışması yürüttük. Bu çalışmalar, sinema ve fotoğrafçılık, tiyatro, halk oyunları, çocuk korosu, ders çalışma ve oyun odaları şeklinde birçok çalışma yürütüyoruz. Burayı 6 ay gibi kısa bir sürede açtık. Burada 5 yüz aile ve 5 yüz çocuğa ulaştık. Yaz tatilini daha yoğun bir şekilde geçirdik. Okul açılmasına rağmen bizim yoğunluğumuz devam ediyor. Çocuklarımızın okul programına endeksli planlamalar ve buna göre programlar yapıyoruz. Sabah okula giden çocuklar için öğleden sonra, öğlen okula giden çocuklar için ise sabah programlar düzenliyoruz. Yani, atölye çalışması saatlerini çocuklarımızın okul saatlerine göre düzenliyoruz. Bugünkü etkinliğimizi çocuklarımız için yeni yıl etkinliği olarak düzenledik. Çocuklarımız için düzenlediğimiz film gösterimi etkinliği, sinema tadında geçsin diye çocuklarımıza patlamış mısır ikram ettik. Film etkinliği öncesinde de çocuklarımıza bir müzik dinletisi sunduk. Film gösterimi sonunda da çocuklarımıza çeşitli hediyeler dağıtacağız.”

Bağlar Belediyesi Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezinde yürütülen faaliyetlere ilişkin kurum yetkililerin verdiği genel bilgiler ise şöyle:

9 ayda 450 öğrencinin kaydı yapıldı

“Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi 4-14 yaş aralığındaki çocuklara ve ailelerine sosyal, kültürel ve psikolojik destek sunan aynı zamanda okul öncesi gruplarla eğitim çalışması yürüten yerel yönetimler kurumudur. Mart ayı itibariyle aktif çalışmalarına başlamıştır. 9 ay itibariyle 450 öğrenci kaydı alınmıştır. Çocuklar oyun odası, seramik, halk oyunları, çocuk korosu, bağlama, gitar, drama, sinema-fotoğrafçılık, İngilizce ve çalışma atölyelerinden faydalanmışlardır. Her öğrencinin birden fazla atölyeden faydalanması sağlanmıştır. Yıl boyunca çocuklara ve ailelere yönelik ihmal ve istismar, aile içi iletişim, çocuk hakları, ağız ve diş sağlığı, genel hijyen kuralları konularında eğitimler düzenlenmiştir. Özel gün ve haftaların önemi vurgulanarak etkinlikler planlanmıştır. Yıl içerisinde yürütülen çalışmalar aşağıda belirtilmiştir.

solin-baglar-(4).jpg

Şubat ayında başlayan bina tadilatı Mart ayı içerisinde tamamlanandı

Bağlar Belediyesi Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi’nde Şubat ayı itibariyle bina tadilatı başlatılmıştır. Mart ayı içerisinde tamamlanan tadilat çalışmaları ile beraber kurumun tanıtımı amacı ile el broşürleri ve afiş hazırlıkları yapılarak saha çalışmasına çıkılmıştır. Saha çalışmasının ardından Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi 30.03.2017 tarihinde belediye başkanı, meclis üyeleri, kurum çalışanları ve ailelerin katılımıyla hizmet vermek üzere açılmıştır. Nisan ayında 100 öğrencinin kaydı alınarak ilk atölye olan oyun odası 19.04.2017 tarihinde eğitimine başlamıştır.

 

Çocuk korosu, gitar, bağlama, sinema-fotoğrafçılık, drama, dil, halk oyunları atölyeleri…

Yerelde çalışan ve çocuk alanında hizmet sunan pek çok sivil toplum kuruluşu ile irtibat halinde olan Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi Diyarbakır Kent Konseyinin başlatmış olduğu “Çocuklar İle Psiko - sosyal Destek Çalışması”na Nisan ayı itibariyle katkı sunmuştur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Çocuk Hakları’na ilişkin düzenlemiş olduğu toplantıya katılım sağlanmıştır. Oyun odası dışında çocuk korosu, gitar, bağlama, sinema-fotoğrafçılık, drama, dil, halk oyunları alanında 7-14 yaş aralığındaki çocukların kayıtları alınmıştır.

Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık Eğitimi…

Haziran ayı itibariyle drama kursu 53, halk oyunları 29, çocuk korosu 30, bağlama 19, gitar 29, dil 30, sinema-fotoğrafçılık 27 öğrenci kaydı ile çalışmalarına başlamıştır. Oyun odası ise 80 öğrenci ile çalışmalarına devam etmiştir. Temmuz ayı içerisinde kurum öğrencilerine ve ebeveynlere yönelik Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık Eğitimi düzenlenmiştir. Ağustos ayında atölyelere devam eden 116 çocuk ile sosyal alan etkinliği kapsamında Burger King’e gidilmiştir. Eylül ayı itibariyle üç aylık eğitim planını tamamlayan sinema-fotoğrafçılık, drama, halk oyunları, çocuk korosu atölyeleri gruplarını sonlandırmıştır. Seramik atölyesi ve İngilizce atölyesi 30 yeni kayıt ile eğitim dönemlerine başlamışlardır.

Ailelere “Anne-Baba-Çocuk İlişkileri” konulu eğitim…

24.10.2017 tarihinde oyun odası, seramik atölyesi ve çocuk korosunun dönem içerisinde yapmış olduğu faaliyetler, düzenlenen bir sergi ile ailelere ve halka bir ay boyunca sunulmuştur. Ay içerisinde atölyelere 15 yeni kayıt alınmıştır. Aileler ile aile içi iletişimin değerlendirilmesi amacıyla bireysel görüşmeler alınmıştır. Ay sonunda oyun odası yeni dönem kayıtları ile eğitimlerine başlamışlardır. Daha önce grup eğitimlerini tamamlayan sinema-fotoğrafçılık 35, gitar 11, bağlama 11, seramik 38, çalışma atölyesi 98 yeni kayıt ile eğitimlerine başlamıştır. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle çocuklar bilgilendirilerek, duyarlılık oluşturmak amacıyla çocuklara diş fırçası ve diş macunu dağıtılmıştır. Çocuk hakları günü kapsamında Diyarbakır Baro’sundan destek alınarak çocuk hakları konusuna dikkat çekip çocuklarda farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır. Ailelere “Anne-Baba-Çocuk İlişkileri” konulu eğitim düzenlenmiştir.

102 kadın ve 66 çocuğa danışmanlık hizmeti…

Yılın son ayında engelliler haftası sebebiyle Sümerpark’ta bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’ne çocuklar götürülerek kuruluşta yapılan atölyeler ziyaret edilmiştir. 26 Aralık tarihinde Bağlar Belediyesi Sağlık Merkezi doktoru tarafından çocuklara hijyen eğitimi verilmesi planlanmıştır. 27 Aralık’ta ise çocuklar ile beraber yılbaşı kutlaması kapsamında çocuklara hediye dağıtılarak film izlenmesi planlanmıştır. Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi’nde psikolojik destek kapsamında 102 kadın ve 66 çocuğa danışmanlık hizmeti sunulmuştur.”

Solinli  çocuklara sağlık eğitimi verildi

Öte yandan Bağlar Belediyesi Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi kursiyerlere sağlık eğitimi konusunda etkinlik düzenledi.

Bağlar Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi çocuklara ve ebeveynlere ağız ve diş sağlığı, vücut temizliği ile ilgili eğitim verildi. İnsan sağlığı konusunda çocukları bilinçlendirmek amacıyla Bağlar Belediyesi Ana Çocuk Sağlık Merkezinden gelen alanında uzman doktor tarafından diş ve sağlık eğitimi verildi.  Uzman doktor düzenlenen bu eğitimde çocuklara ağız ve diş sağlığı, ağız bakımı, diş çürükleri ve tedavisi, diş fırçalama teknikleri, ağızda oluşan hastalıklar ve vücut temizliği hakkında bilgi verdi. Eğitim sonrasında salonda bulunan tüm çocuklara ve ebeveynlere diş fırçası ve diş macunu hediye etti.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.