Bağlarlı çocukların büyük başarısı

Bağlarlı çocukların büyük başarısı
Bağlarlı çocukların büyük başarısı

Operasyonlardan dolayı sokağa çıkma yasağının uygulandığı Kaynartepe Mahallesi’nde oturan çocuklardan oluşan halk oyunları ekibi, her türlü zorluklara rağmen tarihi bir başarıya imza attı. Bağlarlı çocuklar, Türkiye Yıldızlar Halk Oyunları Şampiyonası’nda İstanbul, Ankara, Aydın ve Tekirdağ’ı geride bırakarak Türkiye Şampiyonu oldu.

 Diyarbakır Merkez Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi’nde PKK tarafından açılan çukurların kapatılması için başlatılan operasyon 7 gün sürdü. Sokağa çıkma yasağının 7 gün ilan edildiği Kaynartepe Mahallesi’nde oturan çocuklardan oluşan 7’si kız 14 kişilik ‘Halk Oyunları’ ekibi çatışmalara rağmen zor olanı başararak Türkiye Şampiyonu oldu.

 HEPSİ AYNI MAHALLEDEN

Bağlar İlçesi Halk Eğitim Merkezi tarafından yaklaşık 1 yıl önce kurulan ‘Halk Oyunları’ ekibi için 150 kişi arasında seçme yapıldı. Seçmeler sonucunda tamamı Kaynartepe Mahallesi çocuklarından oluşan 14 kişilik folklor ekibi kuruldu. Ekip zaman kaybetmeden çalışmalara başladı.

Yaşanan olaylardan dolayı büyük zorluklarla hazırlanan folklor ekibi, ailelerinin tedirgin olması ve korku yaşadığından dolayı özel araçlarla evlerinden alınarak çalışmalara götürüldü. Bazı günler olayların arasında kalan çocuklar, tüm sıkıntılara rağmen, folklordan vazgeçmeyerek haftanın 5 günü çalışmalarını sürdürdü.

 DAVUL, ZURNA ÇALMALARINA KARŞI ÇIKTILAR

Yaşanan çatışmalara rağmen ara vermeden çalışmalarını sürdüren folk ekibi, haftanın 5 günü ayrı ayrı yerlerde çalışmak zorunda kaldı. Davul zurna çalınmasına karşı çıkan bazı vatandaşların tepkisi ise onların değişik yerlerde çalışmalarına neden oldu. Bu zorluklara da aldırış etmeyen ve yaşları 12 ile 14 arasında değişen çocuklar, yaşadıkları zorluklara rağmen büyük bir azimle çalıştılar.

 İL, BÖLGE VE TÜRKİYE ŞAMPİYONU

5 Mart 2016’da Diyarbakır’daki il müsabakalarında 25 takımı geride bırakarak birinci olan Bağlarlı folklorcular, 3 Nisan 2016’da Şanlıurfa’da yapılan Bölge Şampiyonasında  ise 16 takımı geride bırakarak Türkiye finallerine yükseldi.

4 Eylül’de Türkiye Halk Oyunları Federasyon tarafından Tekirdağ’da yapılan Yıldızlar Halk Oyunları yarışmasında İstanbul, Ankara, Aydın ve Tekirdağ’ı geride bırakan Diyarbakır'ın cesur folklorcuları Türkiye şampiyonu oldu.

3 GÜN EVİNDEN ÇIKAMADI

Operasyonlardan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edildiği için 3 gün evinden çıkamayan Sevim Erbova (13), zorluklara rağmen çabalayarak başarıyı elde ettiklerine belirterek; “Çok mutluyum. Yaşadığımız zorluğa rağmen başarıya ulaşarak, Türkiye Şampiyonu olduk" ifadelerini kullandı.

Yaşadıklarını ve elde ettikleri başarıyı tek cümle ile anlatan Fırat Derin (14), “Savaş alanında çalıştık. Diyarbakır’ın adını güzelliklerle duyurduk” dedi.

Yaşanan olaylardan dolayı çok üzüldüklerini, fakat azimle ve inançla çalıştıklarına değinen Zilan Saçma (13) ise, şöyle dedi:

“Diyarbakır’ın adını Türkiye’ye duyura bildiğimiz için çok mutluyum. Bütün kötü şartlara rağmen inanarak başardı.”

Yaşanan olayların acısını çok çektiklerini belirten Bağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Umut Ekinci de olayların yaşandığı dönemlerde, özel araçlara çocukları evlerinden aldıklarını kaydetti.

Ekinci, "Bazı günlerde vatandaşlar araçlarıyla evlerinden aldı onları. Bazen araçlarımız taşlar ve molotof altından geçti. Yaralanan arkadaşlarımız oldu. Olayların had safhaya ulaştığı dönemlerde, bazı kişiler davul zurna çalışmamıza bile engel oldu. Bundan dolayı kurumda çalışmak zorunda kaldık. Bunca zorluğa rağmen çocuklarımız başarıya inandılar ve başarıya ulaştılar" şeklinde konuştu.

Haber: Mehmet ÇAKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.