BAHAR NEZLESİNE DİKKAT

BAHAR NEZLESİNE DİKKAT
BAHAR NEZLESİNE DİKKAT

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Vahap Gören , bahar aylarında doğanın hareketlenip, çiçeklerin açmasıyla, ortaya çıkan polenlerin insanlarda mevsimsel alerjik rahatsızlıklara sebep olduğunu söyleyerek, bahar nezlesine yatkınlığı olanların, sabahın erken saatlerinde evlerini havalandırmaları gerektiği uyarısında bulundu.

KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Vahap Gören, bu rahatsızlığın halk arasında, saman nezlesi, bahar nezlesi olarak adlandırıldığını belirterek, “Hastalarımız burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, üst üste beş altı defa hapşırma, göz altlarında morluk, şişme, gözlerde kızarıklık tat ve koku duyularında azalma gibi şikayetlerle bize başvururlar. Bunun temel sebebi çiçek polenleri ev tozu akarları, küf mantarları veya hayvan tüylerine karşı vücudumuzun gösterdiği bir reaksiyondur. Bu reaksiyon kişiden kişiye şiddeti değişmekle beraber alerjene etki süresi ve etkilenen alerjenin miktarına da bağlıdır” dedi.

  “ÇOCUKLAR VE GENÇ ERİŞKİNLERDE SIK RASTLANIR”

  Bahar alerjisinin çocuklar ve genç erişkinlerde de çok sık rastlandığını söyleyen Op. Dr.Vahap Gören, “Özellikle astım hikayesi ve ailesinde alerji öyküsü bulunan hastalarımız daha hassastır. Tanısında hastasından aldığımız öyküyle beraber fizik muayeneyi kullanıyoruz. Bu rahatsızlığın tedavisinde ilk basamak tabii ki alerjen maruziyetinden hastalarımızı korumaktır. Yatkınlığı olan hastalarımıza özellikle bahar aylarında evlerini havalandırmalarını sabahın erken saatlerinde, polenlerin uçuşma zamanının yoğun olduğu sırada havalandırma yapmalarını öneriyoruz. Açık havalarda fazla dolaşmamalarını bahçe işleriyle uğraşmamalarını öneriyoruz. Toz maskesi ve gözlük kullanmaları faydalı olabilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.