‘Baharatlı çaylar hastalıktan koruyor’

‘Baharatlı çaylar hastalıktan koruyor’
Mikrobik hastalıklardan korunmada baharatlı çayların önemli olduğunu söyleyen Fitoterapist Prof. Erdem Yeşilada, karabiber, karanfil ve zerdeçalın mikrop kırıcı ve rahatlatıcı etkiye sahip olduğunu söyledi.

İSTANBUL  Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mikrobik hastalıklardan korunmada baharatlı çayların önemini vurguladı. Yeşilada, havaların soğumaya başlaması ve kapalı mekânlarda daha fazla zaman geçirilmesi nedeniyle soğuk algınlığı ile gribal enfeksiyon riskinin arttığını belirtti. “Baharatlı çaylar, mikrop kırıcı ve rahatlatıcı etkileri nedeniyle sizi hastalıklardan uzak tutar” diyen Prof. Yeşilada, karanfil, karabiber ve zerdeçalın etkileri hakkında şunları aktardı:

karanfil antibiyotiklerin etkinliğini artırıyor

“Karanfil, içerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur. Bu nedenle, özellikle öjenol taşıyan Seylan tarçını kabuğu ile birlikte mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (%5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.

karabiber kanserden de koruyor

Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çayın gargara şeklinde boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğu bilinmektedir. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilmektedir. Ayrıca yürütülen çalışmalarda bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildirilmektedir. Karabiber meyvesinin bileşenlerinden biri olan piperinin biyolojik etkileri son yıllarda dikkat çekmektedir.

baharatli-caylar..jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.