Bakan Çağlayan: Yeni teşvik sistemimiz dünyanın en ideal teşvik sistemidir

Bakan Çağlayan: Yeni teşvik sistemimiz dünyanın en ideal teşvik sistemidir
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Uluslararası bazda düşünen, çalışan, yatırım yapan artık firma ve sisteme ihtiyaç var. Bunun için yeni teşvik sistemimiz dünyanın en ideal teşvik sistemidir. En cömert teşvik sistemidir.“ dedi

ANKARA -İş makineleri üreten HİDROMEK firmasının Mitsubishi HeavyIndustries'in motor greyder iş kolunu satın almasına ilişkin Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde imza töreni düzenlendi. Törene, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, Mitsubishi yetkilisi Mr. Takao Oda ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Çağlayan törende yaptığı konuşmada, “Eski Türkiye’den yeni Türkiye’ye geldik. Eski Türkiye’de, yani bundan 11 yıl önce dışarıda fabrika almak, dışarıda yatırım yapmak ayıplanırdı. Türkiye’den sermaye kaçtı olarak değerlendirilirdi. Hala bugün de bile maalesef iktidara gelemeyen muhalefet partilerinin genel başkanları var. 25 milyar dolardan fazla Türk firmalarının uluslararası alanda yatırımlar yaptığını iftihar ederek söyledim. Ana muhalefet genel başkanı çıktı bir konuşma yaptı. Bakın dedi, ‘Ekonomi Bakanına gülüyorum’ dedi, ‘Söylediklerine firmaların yurt dışında yatırım yapmasına seviniyor’ dedi. Evet, sonuna kadar seviniyorum ben. Çünkü yeni Türkiye’nin Ekonomi Bakanıyım, onlar maalesef hala eskide kaldı, eskide de kalmaya devam edecek” dedi. 

‘Eski türkiye’de milli gelir 230 milyar dolardı’
Hiç kimsenin öngörmediği, hesap dahi edemediği çok önemli bir reformu gerçekleştirerek bugün yeni Türkiye’ye gelindiğini ifade eden Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Eski Türkiye’de devletin toplum dış borçları milli geliri yüzde 75 idi. Eski Türkiye’de bizden toplanan memurdan, işçiden, esnaftan, zanaatkardan, çiftçiden, köylüden toplanan her 100 liralık verginin 88 lirası borcun faizine giderdi. Eski Türkiye’de zar zor aramızda devlet desteği olmaksızın komi reformunun anlaşılmadığı günlerde Türkiye ancak 36 milyar dolar ihracat yapabilmiştir. Eski Türkiye’de yüksek enflasyon ve yüksek bütçe açıkları en büyük engellerden biriydi. Eski Türkiye’de milli gelir 230 milyar dolardı. 11 yıl önceki Türkiye bugün gelmiş olduğumuz seviyede geçen yıl dünya ekonomisinde yaşanan 4 yıllık krize, sıkıntıya rağmen 786.3 milyar dolarlık milli gelirle ekonomisi 10 yılda 3 katına katladığı gibi 36 milyar dolar ihracatla 4,5 kata yakın katlayarak cumhuriyet tarihinde en yüksek ihracatını, 152,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Sadece bugün Ankara’da 11 organize sanayi bölgesi var. Bu 11 organize sanayi bölgesi ile memur şehri olarak biçimlendirilen Ankara’yı her fırsatta ifade ettiğimiz gibi sanayinin başkenti haline getirdik.”

 

Yeni Türkiye’de sadece ihracat yapmanın yetersiz olduğuna değinen Bakan Çağlayan, “Yeni Türkiye’de ihracat yapmış olduğunuz pazarlarda sanayici olmak, yatırımcı olmak, hatta bizim Cumhuriyet tarihinin önemli projesi olan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ile beraber Türkiye önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyduğu ya da duyacağı, üretemeyeceğimiz ve dışardan ithal etmek zorunda kaldığımız ürünleri artık firmalarımız bir bir dünyanın önemli merkezlerinde üretip, Türkiye’ye ham madde ihtiyacını oradan yapacağı bir Türkiye’yi şu anda oluşturuyoruz” diye konuştu.

‘2023 ekonomi hedefine bal gibi ulaşırız’
2023 ekonomi hedeflerine ulaşacaklarını ifade eden Bakan Çağlayan, “500 milyar dolar ihracat, 2 milyar dolar milli gelir. Ve o günkü nüfusu 82 milyonu geçmiş Türkiye’de kişi başına 25 bin dolar, 150 milyar dolar hizmet ihracatı, 100 milyar dolar adeta yüz akımız olan Türk müteahhit sektörünün yurt dışında almış olduğu işler ve yıllık 50 milyar dolar turizm geliri olarak Türkiye. Bu hedefe ulaşır mıyız? Size samimiyetimle söylüyorum, bal gibi ulaşırız. 10 senede gelmiş olduğumuz nokta yaptıklarımızın, yapacaklarımızın teminatıdır” şeklinde konuştu.
Yüksek katma değerli, yüksek teknolojili, AR-GE, inovasyonun olmazsa olmaz haline getirilmesi gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, şunları söyledi:
“Ulusal değil uluslararası bazda düşünen, çalışan, yatırım yapan artık firma ve sisteme ihtiyaç var. Bunun için yeni teşvik sistemimiz dünyanın en ideal teşvik sistemidir. En cömert teşvik sistemidir. Tamamıyla teşvik sisteminin özü yüksek katma değer, yüksek teknolojili, marka, AR-GE, inovasyona odaklıdır. Türkiye’nin ve Türk sanayisinin yeni bir anlayışa ihtiyacı var. Bu yeni dönemde her birimiz uluslararası marka olmak zorundayız.”
Bakan Çağlayan, Türkiye’deki huzur, güven ortamının devam etmesi halinde 2023 hedeflerini yakalayacaklarını belirterek, “Siyasi istikrar devam ettikçe, ekonomik istikrar devam ettikçe, Türkiye’deki huzur, güven ortamı ve Sayın Başbakanımızın büyük bir cesaretle başlatmış olduğu çözüm süreci devam ettiği müddetçe biz 2023’ü, 2023’den önce yakalayacağımız konusunda hiçbir endişeniz olmasın. Bütün sistemleri, bütün çalışmalarımızı, bütün mekanizmalarımızı artık bu sistem üzerine kurduk” ifadelerini kullandı.

‘Aslında kendi eksenleri kaydı’
4 yıl önce ‘Türkiye’nin ekseni kayıyor’ söylemlerinin kullanıldığını kaydeden Bakan Çağlayan, “Türkiye ekseni batıdan çevirdi, doğuya gidiyor dediler. Bilemediler ki kayan eksen değildi. Aslında kendi eksenleri kaydı. Evet, dünyanın da ekseni değişti. Artık dünya ekseni gelişmiş olan ülkelerden gelişmekte olan ülkelere, Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen pazarlara dönüştü” şeklinde konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, HİDROMEK'in 35 yıl önce Siteler'de başlayan serüvenine bugün Türkiye'nin 123'üncü büyük firması olarak devam etmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Firmanın Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçiliğe verdiği önemle dünya markası olduğunu vurgulayan Özdebir, "HİDROMEK, Ankara'dan çıkan bir firma olarak dünya devi Mitsubishi'nin bir bölümünü teknolojisiyle, dağıtım haklarıyla, binasıyla, müşteri zinciriyle ülkemize kazandırdı. Bu çok önemli bir gelişme" diye konuştu.
Konuşmaların ardından HİDROMEK ile Mitsubishi HeavyIndustries firmaları arasında Japon firmanın motor greyder işinin devralınmasına ilişkin anlaşma imzalandı. İmza töreni sırasında Bakan Çağlayan, "Kızımız Mitsubishi'yi oğlumuz HİDROMEK'e aldık" şeklinde espri yaptı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.