Bakan Çelik: Doğum izninde dengeler önemli

Bakan Çelik: Doğum izninde dengeler önemli
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, doğum iznin artırılmasına ilişkin, "Kadın istihdamına dezavantaj olarak yansıyacak. Burada bu dengeleri doğru kurmamız gerekiyor" diye konuştu.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatıyla ilgili gelişmeleri AA Editör Masası'nda değerlendirdi.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinin 2013'ün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için başarılı bir yıl olduğunu gösterdiğini ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi: Türkiye'nin hem mevcut işsizlere yeni katılanlara iş bulduğunun hem de stoktaki işsizleri eritmek konusunda başarı gösterdiğinin altını çizen Çelik, iş gücüne katılma oranının yüzde 46'dan 51'e yükselmesine rağmen işsizlik oranın düştüğünü vurguladı.

Mevcutta 8 hafta doğum öncesi,  8 hafta doğumsonrası toplam 16 hafta olan doğum izni süresinin artırılması taleplerine de değinen Bakan Çelik, "Bunun 20 hafta olması konuşuluyor ama biz Bakanlık olarak iş dünyası ve sendikalarla beraberiz. Orada gördük ki bu kadının istihdamına bir avantaj değil dezavantaj olarak yansıyacak. Kadının çok izinli olması demek çok sayıda kadının istihdamı anlamına gelmiyor. Burada bu dengeleri doğru kurmamız gerekiyor. Bu nedenle de bu konu birinci önceliğimiz değil" ifadesini kullandı. 

‘60 yaş emekliliği ilk kez 2028'de devreye girecek’

Çelik, 1991'de sosyal güvenlikte büyük bir tahribatın başladığını belirterek, genç yaş emeklilik sürecinin kademeli olarak 2030 ve 2036'lara kadar devam edeceğini dile getirdi.

Dünyanın hiçbir yerinde 49-50 yaş emekliliğinin olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, "Ama bizde halen var ve her yıl bu kademeli olarak yükseliyor. 60 yaş emekliliği ilk kez 2028'de devreye girecek." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.