Bakırcılar, meslek lisesi istiyor

Bakırcılar, meslek lisesi istiyor
Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, "Çıraklıktan ustalığa uzanan uzun süreç meslek liseleri yardımıyla daha hızlı ve kolay aşılacaktır" dedi.

GAZİANTEP Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, bakırcılığın ilkokullarda seçmeli ders olarak konulmasını ve bu alanda meslek lisesi açılmasını istediklerini söyledi. Bakırcılar ve Sedefçiler Odası, düzenlediği kurslarla Türk el sanatlarında önemli yere sahip bakır işlemeciliğinde yeni ustalar yetiştirmeyi hedefliyor. Kendi imkanlarıyla mesleğe yeni ustalar kazandırmaya çalışan oda, bakırcılığın "mektepli" hale getirilmesi için yetkililerden destek bekliyor. 

Açık, Gaziantepli ustaların ürettiği ürünlerin çok kaliteli olduğunu belirtti. ABD'de bakır işlemeciliği üzerine ders verdiğini hatırlatan Açık, mesleğin geçmişinin 400 yıla kadar dayandığını aktardı. Çin'den ithal edilen bakır görünümlü ürünlerin sayısındaki artışa rağmen yüksek kaliteli Gaziantep bakır işlemeciliğine ilginin azalmadığını ifade eden Açık, "Bu meslekte kimse Türk ustaların eline kimse su dökemez" dedi.

Son dönemde meslekteki usta sayısının azaldığına işaret eden Açık, bakırcılığa olan ilginin küçük yaşlarda artırılması gerektiğini ifade etti. 

"Gençleri bu mesleğe çekmeliyiz"

Mesleğin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkati çeken Açık, şöyle konuştu:

"Bunun için bakır işlemeciliğinin ilkokullarda seçmeli ders olarak konulması ve bu alanda meslek lisesi açılmasını istiyoruz. Çünkü çıraklıktan ustalığa uzanan uzun süreç meslek liseleri yardımıyla daha hızlı ve kolay aşılacaktır. Meslek liselerinde bakır işlemeciliğine gönül verenlere teorik ve pratik eğitim verilebilir. Gençleri bu mesleğin içine çekerek daha çok istihdamı hedefliyoruz. Aslında bu mesleği sabırla icra edenler iyi gelir elde edebilir. Hayalini kurduğumuz lisenin gelecekte açılacağına inanıyoruz."

Esnaf endişeli

Bakırcılar Çarşısı esnafından 65 yıllık bakır ustası Salman Çarlı ise bu zanaate ilginin azalmasından dolayı kaygılı olduklarını dile getirdi.  Çin'den gelen el işi ürünlerinin kalitesiz olduğuna işaret eden Çarlı, "Bir levhanın bakır tepsi halini alması 5 gün sürüyor. Değerini bilenler için bakır işlemesi ürünler pahalı değildir" diye konuştu.

Yusuf Büyükçakar da ürünlerinin daha çok yurt dışından talep gördüğünü ifade etti. (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.