‘Bana Said’i Kurdi demeyin’

‘Bana Said’i Kurdi demeyin’
Yaklaşık 60 yıl önce vefat eden ve cenazesinin nerede olduğu hala açıklanmayan Said Nursi’nin talebesinden önemli bir iddia geldi.

Bediüzzaman Said Nursi 58 yıl önce, 23 Mart 1960 tarihinde Urfa'da vefat etti. 83 yıllık ömrünün 35 yılını sürgün ve hapislerde geçiren Said Nursi'nin mezarı 1960 darbesinden kısa süre sonra Şanlıurfa’da bir grup asker tarafından kaçırılmış ve bilinmeyen bir yere götürülmüştü. Yaklaşık 60 yıldır mezar yeri bilinmeyen Said’i Nursi hakkında talebesi  Said Özdemir’den önemli bir iddia geldi.

Said’i Kurdi demeyin

Sosyal medyada yayınlanan videoda, Said Nursi’nin talebesi Said Özdemir, “Nursi, mahkemede kendisine Kurdi dememesi hususunda hakime telkinde bulunmuş. Ben Müslüman’ım.  İslamiyet’te Türkçülük, Kürtçülük yok. Bu ırkçılığa gidiyor. Beni kardeşlerime ve halkıma karşı tahrik ediyorsunuz. Ayrıca eserlerinde Kürt Kurdistan geçen yerleri bizzat kendisi silmiş” iddialarında bulunuyor.

Sansür var

Bu iddialar sosyal medyada tartışma konusu oldu. Said Özdemir’in söylemlerine tepki gösteren Azadi Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Zilan, “Saptırıyor, itikadı değil, realitenin dayattığı bazı şeyler var; el yazısıyla istediği gibi yazıyor, genelde de yazdırıyordu; Latin harfleri ile matbaaya geçince sansür devreye girdi, maslahat gereği basmak ama mecburi feragat olmuştur. Bu kişi de Vahhabilik bahsini kısaltmıştır. Bizzat Celal Bayar ve Menderes’e gönderdiği mektuplar var ki Kurdi diye imzalamış; eserlerin Latin alfabesiyle matbaada basılması esnasında sansür+başka durumlar da olmuş, talebeler yorum yapıyor, niyet okuyor. Sadece Kürt değil, Nursi’nin Sosyalizm’e bakışını da sansürlemişler. Yanılıyorsun, Rusya pratiği, güncel siyaset olarak değil; düşünce olarak Sosyalizm’in, kapitalizm’den daha insani olduğunu yazmış, yeni baskılarda var. Özdemir, Suudi’den aldığı yüklü paralar karşılığı Vahhabilikle ilgili kısmı sansürlemiştir. Videoda itiraf ediyor; Savcı fitne amaçlı Kürt Said deyince, Üstad Kürdistan diyor ve Müslümanlığa dikkat çekiyor ki Kemalizm’e karşı tüm Anadolu’yu muhafazaya çalışıyor ve destek istiyor. Biliyorum, iyi hasletlerini de övmüş; aşırılıkları da yermiştir. Bizzat Hz.Peygamberin de Hüdeybiye anlaşmasından Resul kelimesinin üstünü çizdiği rivayet edilir; sebep, Mekkeliler demiş ki, seni Resul kabul etseydik mesele kalmazdı, imzalamayız, deyince silmişler; sorun sansür” diye yazdı.

Kime itibar edeceğiz

Sosyal medyada paylaşımı yapan kişi ise, Sıtkı Zilan’ın söylemlerini eleştirerek, “Hocam Said Özdemir 2 yıl önceye kadar yaşıyordu. Ve Nursi’nin son nesil talebelerinden. Sizlerin okuduğu risaleleri bu adamlar yazdı. Ona itibar etmeyeceğiz de kime edeceğiz. Kaldı ki asarı bediiye diye kitap var piyasada, bizzat Nursi’nin yaptığı düzeltmeleri basmışlar. Sosyalizm ile ilgili düşünceleri net.Türkiye’yi ABD merkezli Batı bloğuna perçinleyecek NATO üyeliği gerçekleşirken örneğin Said Nursi bunu teşvik etmiştir. NATO üyeliğini sağlayacak Kore Savaşı’na bir öğrencisini göndermiş ve bu savaşın bir iman-küfür savaşı olduğunu düşünmüştür. Said Özdemir üstadınızın dizinin dibinde ders görmüş biri, kıyametin tarihini bile öngörebilen üstadınızın böyle ahlaki problemleri olan birini fsrkedememiş olması ilginç. Bu arada Nursi Arap coğrafyasında bilinen biri değil. Hem Nursi’nin vehhabileri övdüğü bir kaç hususta var.” yanıtı verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.