"Barış için ses verin"

"Barış için ses verin"
Haber Nöbeti ekibi Tigris Haber’le birlikte sıcak bölgedeydi

‘İzin verin yaralı var mı yok mu görelim’

 

Ceren SÖZERİ-İLYAS AKENGİN

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş gönüllü sağlık ekiplerinin Cizre’ye girmesi için temasların sürdüğünü söylerken bugün yeni bir girişimde bulunan gönüllü doktorlar “izin versinler gidip yaralı var mı yok mu bakalım, manipülasyon varsa kamuoyuna bunu biz açıklayalım” dedi. Demirtaş ayrıca tüm halkı 4 Şubat’tan itibaren her akşam saat 19.00’da barış için ses çıkarmaya çağırdı.

ilo.jpg

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş bir apartmanın bodrum katında kalan ve üç gündür akıbetlerinden haber alınamayan yaralılara ulaşılması sorununun çözülmesi için Mardin’de. Sağlık Bakanlığı ile temasların sürdüğünü söyleyen Demirtaş  ‘Bina Milletvekilimiz Faysal Sarıyıldız’ın kaldığı yere 500 metre uzaklıkta ama milletvekilimizin yaklaşmasına izin verilmiyor’ dedi. HDP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’le birlikte sorularımızı yanıtlayan Demirtaş sorun çözülmeden bölgeden ayrılmayacağını söyledi . Ahmet Türk’ün gece rüyasında Demirtaş’ın kendisine Cizre’den askerin çekildiğini söylediğini ifade etmesi üzerine ise  Demirtaş, gülümseyerek ”Senin rüyaların çıkar, söyleyeceğim bir gün” diye cevap verdi”

Mardin Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Demirtaş “Başbakan Cizre’de sorunun % 99’unun çözüldüğünü söyledi, demek ki ortada bir güvenlik riski yok ancak tank ve toplarla güvenlik riski yaratılıyor” dedi. Demirtaş ayrıca tüm halkı 4 Şubat akşamından başlamak üzere her akşam saat 19.00’da yaşanan zulümlere karşı barış için ses çıkarmaya çağırdı. Demirtaş “Bir şey yapamıyoruz diyenler gelin ses çıkarın, sesimiz olun” dedi. Basın toplantısında DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek ise içte ve dışta tüm Kürt partilerine  “Gelin Cizre üzerinde ortak tutum geliştirelim ve demokratik ulusal birliğimizi inşa edelim” çağrısında bulundu.

Gönüllü sağlık ekipleri: “İzin verilirse başka kimsenin bize ateş açacağını düşünmüyoruz”

Öğle saatlerinde Cizre’ye gitmek için yeniden yola çıkan sağlık ekibinden SES İstanbul Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel izin taleplerini yeniden dile getireceklerini söylerken “İzin verilirse bize ateş açılacağını düşünmüyoruz dedi. Güzel yalnızca binadaki yaralıların değil Cizre’deki diğer vatandaşların da sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını hatırlatarak ilçede sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle başka yaralıların olduğunu, hijyen ve enfeksiyon riskleri bulunduğunu, sağlık sisteminin işlemediğini belirtti. Güzel gönüllü doktorlar olarak müdahil olmak istediklerini söylerken Sağlık Bakanı’nın bir doktor olarak hipokrat yemini ve tıp etiğini siyasi tartışmanın üstünde görmesi gerektiğinin altını çizdi. SES Urfa Şubesi’nden Cevher Öztürk ise “Gidelim bakalım yaralı yoksa bir manipülasyon varsa bunu kamuoyuna açıklayalım1 dedi. Cevher Cizre’de yaralı askerlerin tedavisine de yardımcı olabileceklerini vurgularken Cizre’ye acil bir sağlık koridoru açılmasını talep ettiklerini ifade etti.

ily.jpg

“Halk bu gün Cizre’ye yürüyecek”

Nusaybin’de yaralıların aileleriyle birlikte nöbet tutan HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan bu gün bulundukları yerden Cizre’ye yürüyüşe geçeceğini söylerken geçtiğimiz 2 Şubat Salı günü taziye evine ve yaralıların akrabalarına müdahale edilmesinin halkta büyük öfke yarattığını belirtti. Atalan görüştükleri askeri yetkililerin de durumdan memnuniyetsiz olduklarını ama aldıkları emirler nedeniyle ellerinin kollarının bağlı olduğunu kendilerine ilettiğini sözlerine ekledi. Atalan ayrıca Cizre’ye giderken yollarının kesildiği ve üzerlerine gaz bombası atıldığında kaçmak zorunda kaldıklarını belirtirken “Döndüğümde arabamın lastikleri patlatılmıştı, üstü çizilmiş ve T.C harfleri kazınmıştı sanki devlet benim düşmanımmış gibi” dedi.

ill.jpg

Bu haber #Haber Nöbeti’nde yapıldı

Okuduğunuz bu haber İstanbul’dan bölgedeki gazetecilerle dayanışma ve gazetecilerin sesini duyurmak için İstanbul’da Diyarbakır’a gelen Haber Nöbeti ekibi ile birlikte yapıldı. Evrensel gazetesi yazarı ve akademisyen Ceren Sözeri ile Diken editörü Tunca Öğreten ile birlikte Mardin’de röportajlar yapıldı. Haber Nöbeti önümüzdeki haftalarda gelecek yeni ekiplerle devam edecek ve bölgede yaşanan olayların daha geniş bir kesime duyurulması için çaba harcanacak

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.