Baro Başkanı Elçi hakkında şikayet şoku!

Baro Başkanı Elçi hakkında şikayet şoku!
Şırnak’ın Uludere İlçesine bağlı Roboski Köyünde 34 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısında aileler Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi hakkında Şırnak Barosu’na şikayette bulundu.

 

Şırnak’ın Uludere İlçesine bağlı Roboski Köyünde 34 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili davanın AİHM tarafından "İç hukuk yolları tüketilmediği" gerekçesiyle reddedilmesinin ardından aileler, öncesinde AYM'nin başvuruyu reddetmesine gerekçe olarak gösterdiği "evrak eksikliği" nedeniyle Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi hakkında Şırnak Barosu’na şikayette bulundu.

 Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de aralarında çocukların da bulunduğu 34 köylü hava operasyonunun da yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin açılan soruşturmada askeri savcılığın "Takipsizlik kararı" vermesinin ardından dosya Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınırken, AYM de "Dosyada eksik evrak olduğu ve evrakların verilen sürede tamamlanmadığı" gerekçesi ile dosya hakkında ret kararı vermişti. Bunun üzerine dosya avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvururken, AİHM de "İç hukuk yolları tüketilmediği" gerekçesi ile dosyayı iade etmişti.

 Roboskili aileler, bunun üzerine dosyada eksik evrakın sorumlusu olarak gördükleri Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi hakkında şikayette bulundu. Aileler adına Veli Encu ve beraberindeki heyet şikayet dilekçesini Cizre Adliyesi'nde bulunan Şırnak Barosuna teslim etti.

 EKSİK EVRAK BARO BAŞKANINA AİT

 "Görevi ihmal ve meslek kurallarına aykırılık" iddiası ile verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi;

 "Şırnak Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık yapan ve Şırnak Barosu Başkanı olan avukat Nuşirevan Elçi’ye, 28 Aralık 2011 tarihinde meydana gelen Roboski katliamı nedeniyle hukuk yollarına başvurması ve tarafımızı temsil etmesi için vekâletname verdik. Vekâlet görevini üstlenen avukat Nuşirevan Elçi, tam yargı davası açmamış, maddi/manevi tazminat talebinde bulunmamıştır. Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruda başvuruyu da gereği gibi takip etmemiştir. Adımıza yaptığı bireysel başvuruda, Anayasa Mahkemesi tarafından talep edilen belgeleri zamanında göndermemiş, bunun için de aradan süre geçtikten sonra mazeret sunmuştur. Bunlara dayanarak Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruyu reddetmiştir. Anayasa Mahkemesi’nce bireysel başvurunun reddedilmesi sonrasında, başka yasal temsilcilerimiz tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştır. Bu başvuru, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda Av. Nuşirevan Elçi’nin kendilerine verilen süre içerisinde eksik belgeleri tamamlamamış olması gerekçesiyle reddedilmiştir. Ekte yer alan Anayasa Mahkemesi kararında ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında, başvurunun reddedilmesine neden olan avukat olarak Av. Nuşirevan Elçi’nin adı açık olarak belirtilmektedir.

 'AÇIKLAMA DAHİ YAPMADI'

 Bu kararlar sonrasında, Av. Nuşirevan Elçi, vekâlet ilişkisinin bir gereği olarak tarafımıza hiçbir açıklama yapmamış, bu konuda kamuoyu önünde bir açıklama talep ettiğimizi beyan etmemize rağmen de bu başvurumuz tarihinde hala bir açıklamada bulunmamıştır. Netice olarak, Av. Nuşirevan Elçi’nin görevini yerine getirmemesi nedeniyle, bombalanarak öldürülen 34 kişinin yaşam hakkı ihlali nedeniyle biz mağdur sıfatına sahip olanların sorumlulardan hesap sorulabilmesi, bu amaçla hukuk yollarına başvurulabilmesi ancak yeni bir delilin ortaya çıkması halinde mümkün olacaktır. Av. Nuşirevan Elçi’nin görevini yerine getirmemesi sonucunda, geri dönülmez bir şekilde mağduriyetimiz ortaya çıkmıştır. Belirttiğimiz gibi, Av. Nuşirevan Elçi bu konuda bugüne kadar bir açıklama dahi yapmamıştır. Bu nedenlerle, Av. Nuşirevan Elçi hakkında gerekli tahkikatın yapılması amacıyla Sayın Baro Başkanlığı’nıza şikayet etme zorunluluğumuz doğmuştur."

 GÖREVİ İHMALDEN ŞİKAYET ETTİLER

 Dilekçede şu taleplerde bulunuldu; "Sayın baronuzun, Av. Nuşirevan Elçi’nin görevi ihmal ve meslek kurallarına aykırılık niteliğindeki hareketine ilişkin tahkikat başlatma sağduyusu göstereceğine olan inancımızla, şikayet olunan Av. Nuşirevan Elçi hakkında gerekli tahkikatın yapılmasını saygıyla talep ederiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.