Barodan suç duyurusu

Barodan suç duyurusu
Diyarbakır Barosu, Cizre’de öldürülen ve henüz kimlikleri tespit edilememiş iki kadına ait cesetlerin sokak ortasında soyularak, cenazeye işkence ve saygısızlık yapan kişilerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu.

 

Aziz FİDANCI

Diyarbakır Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde öldürülen iki kadına ait cesetlere yapılan işkenceyi yargıya taşıdı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Özmen, “Cizre İlçesinde 14.12.2015 tarihinden itibaren sokağa çıkma yasağı uygulandığından bahisle sivil yada başkaca bir kişinin olay mahallinde bulunma ve resimleme ihtimali bulunmadığından aynı görevliler tarafından bu gayrı insani ve suç oluşturan muamele görüntülenmiş ve bu görüntüler bizzat görevliler tarafından sosyal medya üzerinden/elektronik üzerinden kamuoyuna yayıldığı düşünülmektedir. 2- Türk Ceza Kanunu 130/2 maddesi, bir ölünün ceset veya kemiklerine tahkir edici fiillerde bulunan kişinin cezalandırılacağı, yine Türk Ceza Kanununun 216 maddesi halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama fiilini hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür. Güvenlik görevlilerinin elektronik ortamda ulaşılabilen fotoğraflar suç işleme saiki ile çekilmiş, ölüye hakaret ve ölen kişinin kimliği üzerinden toplumun bir kesimi olan Kürt vatandaşların tahrik ve aşağılamanın amaçlandığından kuşku bulunmamaktadır” denildi.

Suç duyurusunda şunlara yer verildi, “Suç ve şiddet eylemleriyle mücadele yasal hükümler çerçevesinde ve hukuka uygun yapılmalıdır. Özellikle Kürt Meselesi bağlamında 1990’lı yıllarda benzer kirli uygulamalar toplumda derin yaralara sebebiyet vermiş ve Kürt Meselesinin çözümünü güçleştirmiştir. Siyasal iktidar her fırsatta bu ülkede 1990’lı yıllarda yaşananların bir daha tekrar etmeyeceği vurgularken, bölgede  son aylarda yaşanan hak ihlalleri 1990’lı yıllardaki uygulamaları aratmayacak boyutta ulaşmıştır. Şüphelilerin, yapmış olduğu gayrı insani ve aşağılayıcı muamele ile Cizre halkına ve Kürtlere bir mesaj verilerek toplumun aşağılanarak tahrik edilmeye çalışıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Nitekim 2015/Ağustos ayı içerisinde Muş İli Varto ilçesinde benzer bir şekilde Kevser Eltürk (Ekin Wan) adındaki kadın militanın çıplak bedeni sokak ortasında teşhir edilmiş, fotoğraflanarak  sosyal medyada paylaşılmış, yine Şırnak merkezde Hacı Lokman Birlik’in cesede boynuna halat geçirilmek suretiyle zırhlı araç arkasında sürüklenmiş ,küfür edilmiş ve kamera kaydı yapılarak sosyal medya üzerinden paylaşılarak toplumda büyük bir infial yaratılmak istenmiştir. Benzer durumların bir daha yaşanmaması için şüpheliler hakkında derhal bir soruşturma başlatılarak veya başlatılan soruşturmanın hızla sürdürülerek sonuçlandırılması ve yasal hükümlerin etkili şekilde uygulanarak  sorumluların cezalandırılması gerekmektedir. Yukarıda sunulan bilgiler ve yapılacak soruşturma işlemleri sonunda; 10-11.02.2016 tarihinde Cizre ilçesinde öldürülen iki kadına ait  cesetlerin sokak ortasında  soyularak  , cenazeye işkence ve saygısızlık yaparak bu durumu bilinçli bir şekilde güvenlik güçlerinin de görüleceği şekilde fotoğraflanarak daha sonra sosyal medyada  yayınlayan görevliler hakkında gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak kamu davası açılmasına karar verilmesini Diyarbakır Barosu adına talep derim” ifadelerine yer verildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.