Barzani’den sürpriz HDP çıkışı

Barzani’den sürpriz HDP çıkışı
Barzani’den sürpriz HDP çıkışı

 

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, hafta sonu Türkiye’ye yapacağı kritik ziyaret öncesi sürpriz bir çıkışta bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı cesur bir siyasetçi olarak tanımlayan Barzani, “Barış süreci için HDP Eş Başkanı Demirtaş ve diğer vekillerin serbest bırakılması lazım” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye gelecek. Kritik ziyaret öncesi Barzani Alman basınına konuştu.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitugn’ a konuşan Barzani, “Iraklı Kürtler bağımsızlıktan yana, Tahran ve Ankara ise Kürtler için bağımsız bir ülkeye giden yolu kapatmak istiyor. Ancak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bu hedef için referanduma gitmek ve Kürdistan’ı Irak’tan ayırmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

 Başkan Barzani’nin, referandum için, “Bu bizim doğal hakkımız” sözüne de yer verildi.

 Türkiye ve İran’ın Kuzey Irak’ın bağımsızlığıyla ilgili endişelerinin sorulması üzerine, “Bu konu, Bağdat’la aramızdaki bir iç meseledir. İran ve Türkiye’yle hiçbir ilgisi yoktur. Bir ulusun kendi geleceğine karar vermek istemesinin, demokrasi ve insan haklarına aykırı hiçbir yanı yoktur” ifadelerini kullandı.

 Barzani ayrıca, “Bu referandumu yapmak için hiç kimsenin izin ve müdahalesine ihtiyacımız da yoktur” dedi.

 Irak ve Suriye’nin sınırlarının anlamsız hale geldiğini belirten Başkan Barzani, şunları söyledi:“Artık Suriye ve Irak’ta nasıl birleşik bir ülkeden söz edebiliriz? Siyasetçilerin büyük çoğunluğu, bu iki ülkenin resmi sınırlarının hiçbir anlamının kalmadığını, bunun geçmişte kaldığını biliyor. Irak’ın güçlü bir merkezi yönetiminin olduğu dönemler eskide kaldı.”

 Türkiye’nin bölgedeki rolü hakkında ise Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolüne dikkat çekerek, Kürtlerin Suriye’de Türkiye’nin endişelerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini kaydetti.“Erdoğan güçlü bir duruş sergileyerek, Kürtlerle Türkleri, barış süreciyle birleştirmeye çalışan tek siyasetçi olmak istedi. Ancak maalesef Türkiye’de yeni gelişmeler ortaya çıktı” diyen Barzani, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve diğer vekillerin serbest kalmasının “barış sürecinin” çıkarına olacağını ifade etti. (Kaynak: Rudaw)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.