Başarı engel tanımadı

Başarı engel tanımadı
Ne yoksulluk ne olanaksızlık başarısını engelleyemedi. Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bulunan Vali Aydın Arsan Fen Lisesi öğrencisi Ömer Baran Toğrul, 2017 YGS sınavında Türkiye 25’incisi oldu.

Vali Aydın Arsan Fen Lisesinin pansiyonunda kalan ve hiçbir özel ders, etüt, dershane imkanı olmadan yalnız kendi çabası ve öğretmenlerinin desteği ile çalışan Toğrul, YGS sınavında Türkiye genelinde 25’inci olarak büyük bir başarıya imza attı.

 

Diyarbakır’da YGS sınavında Türkiye 25’incisi olan, Vali Aydın Arslan Fen Lisesi öğrencisi Ömer Baran Torğul ve okul müdürü Mahmut Ercil ile Tigris Haber gazetesi olarak yaptığımız özel görüşmenin satırbaşları şöyle:

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ömer Baran TORĞUL, “ Adım Ömer Baran Torğul. 17 yaşındayım ve Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesindenim. Babam esnaf ve üç kardeşiz. Ailenin en küçüğüyüm. Sur Vali Aydın Arslan Fen Lisesinde okuyorum ve okulun pansiyonunda kalıyorum.

Başarınızın ardında ne var?

Okulun pansiyonunda kalıyorum ve her gün düzenli olarak birkaç saat çalışma ile bu başarıyı elde ettim. Çalışma programımı kendi ihtiyacıma göre kendim hazırladım ve sistemli, düzenli bir şekilde günlük çalışmalarımı aksatmadan uyguladım. Herhangi bir dershaneye ya da etüt merkezine gitmedim. Özel bir ders almadım ve girdiğim ilk sınavda böyle bir başarı kazandım.

Girdiğiniz ilk sınavda böylesine büyük bir başarı elde etmenizde okulunuzun, öğretmenlerinizin, idarecilerinizin katkısı nedir?

Tabii ki, okuduğum okul çok güzel bir okul. Öğretmenlerimiz olsun, idarecilerimiz olsun bizlere çok iyi bir çalışma ortamı sunuyorlar. Öğretmenlerimiz alanlarında çok başarılı ve bize büyük emek verdiler. Yani, bu başarıyı elde etmemde okulda bulunan tüm öğretmenlerimin, idarecilerimizin ve okul personellerinin büyük bir katkısı oldu.

Aileniz bu başarınızı nasıl karşıladı?

Açıkçası bu sınavda böylesine büyük bir başarıyı ben de beklemiyordum. Tabii ki, sınava girerken ailemin beklentilerini de çok fazla yükseltmedim ama sınavdan çıktıktan sonra sınav sonuçlarına ilişkin daha pozitif bir beklenti içine girdim. Bu durumu ailem ile de paylaştım ama tabii ki, böylesine bir başarı biraz sürpriz oldu. Sınav açıklandığında da ailemi aradım ve sonucu paylaştım, çok mutlu oldular.

Bir sonraki sınav için sınava girecek olan arkadaşlarına bir önerin var mı?

Öncelikle sınavı gözlerinde çok büyütmemelerini isterim. Düzenli, programlı bir çalışmayla başarı kaçınılmazdır.”

Sur Vali Aydın Arslan Fen Lisesi Müdürü Mahmut Ercil, “ Ömer Baran Torğul, hiçbir etüt merkezine, dershaneye gitmeden, kendi çabasıyla ve sadece okulumuzda aldığı eğitimle, öğretmenlerimizin gayretleri ve özverisi ile bu başarıyı elde etmiştir.

Öğrencinizin başarısında okulunuzun nasıl bir katkısı oldu?

5 yıldır bu okuldayım ve öncelikle şunu belirtmek isterim; öğrencilerimizin başarısında gerek öğretmen arkadaşlarımızın gerekse de idareci arkadaşlarımın çok ciddi bir özverisi ve gayretleri var. Okulumuz TEOG sıralamasında 30 bin ila 60 bin arasındaki öğrencileri almaktadır. Ömer Baran da muhtemelen 35 – 40 binlik bir TEOG ortalaması ile okulumuza yerleşmiştir. Biz Ömer Baran’ı Türkiye ortalamasında ilk 15 binden ilk 25’e taşıdık. Bu çok büyük bir başarı ve çok yüksek bir başarı grafiğidir. Bizim geçen yıllardaki başarımız da oldukça yüksektir. 3 yılda 247 mezun veren okulumuzda 106 öğrencimiz Tıp Fakültesine yerleşmiştir. Bunun yanında Tıp Fakültesi ayarında çok güzel mühendisliklere yerleşen öğrencilerimiz oldu. Mezun olan öğrencilerimizin %75’i çok iyi bölümlere yerleşti.

 

Bu yılki YGS’de başka başarılı öğrencileriz var mı?

Henüz sistem açıklanmadı ama bizim öğrencilerimizden aldığız bilgilere göre, ilk 2 binden 15 bine kadar öğrencilerimiz var. Öğrencilerimizin geneli YGS’de başarılı oldular. Tabii ki, okulumuzun YGS’de genel bir başarısı var ama Ömer Baran sağ olsun bizi bireysel anlamda da zirveye çıkardı. Geçen yıl da ikinci sınavda Türkiye genelinde 560’larda yer alan bir öğrencimiz vardı. Bu yıl ise Ömer Baran hem kendini hem de okulumuzu zirveye taşıdı ve ulaşılamaz gibi görünen bazı şeylerin yapılabilirliğini herkese gösterdi. Baran, bu başarısı ile bundan sonraki sınavlar için de arkadaşlarına büyük bir motivasyon sağladı. Ayrıca buradan bahsetmeden geçemeyeceğim, Biyoloji öğretmenimiz Atilla Birkili’nin öğrencilerimizin başarısında büyük payı vardır. Bu öğretmen arkadaşımız 7 yıldır, okulumuzun kuruluşundan beri bizde görev yapmaktadır. Atilla Bey’in evi de okulumuzun içindeki lojmanlardadır ve öğrencilerimizle her akşam ilgilenmektedir. Atilla Hocam, öğrencilerimizin sınava hazırlanmasında ciddi emeği, özverisi, motivasyonu olan bir öğretmen arkadaşımızdır.

Okulunuzun öğrenci mevcudu ne kadardır, pansiyonda kalan öğrenci sayısı nedir?

Okulumuzda şuan 450 öğrencimiz var. Lise son sınıfta ise 106 öğrencimiz var. Pansiyonda ise 57’si kız, 69’u erkek olmak üzere toplam 126 öğrencimiz kalıyor.”

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.