Başsavcılık: 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında ByLock yüklendi

Başsavcılık: 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında ByLock yüklendi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında ByLock programı yüklendiğini açıkladı. Başsavcılığın açıklamasında "Gerçek ByLock kullanıcılarına ulaşılması engellendi" denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında ByLock programı yüklendiğini açıkladı. Başsavcılığın açıklamasında "Gerçek ByLock kullanıcılarına ulaşılması engellendi" denildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"ByLock bağlantı verilerinin ileri inceleme teknikleriyle analizi yapılmış, iddialar titiz biçimde araştırılmıştır. MİT ve BTK'da yapılan teknik incelemelerde, uygulama sunucularıyla bağlantısı tespit edilen bazı GSM hatlarının, bu bağlantılarının hemen öncesinde FETÖ mensuplarınca geliştirildiği değerlendirilen Mor Beyin gibi uygulama sunucularına yönlendirilmiş oldukları yönünde bilgilere ulaşılmıştır.

Gerçekleştirilen detaylı inceleme neticesinde bağlantı veri parametreleri bakımından benzer özellikler taşıyan 11.480 GSM numarasının kullanıcıların iradeleri dışında ByLock IP'lerine yönlendirilmiş oldukları tespit edilmiştir.,

BYLOCK.NET ALAN ADINA YÖNLENDİRİLDİ

Bu kullanıcıların, gerçek ByLock kullanıcılarının tespitini güçleştirmek ve FETÖ ile mücadeleyi sulandırmak amacıyla örgüt mensubu yazılımcılar tarafından geliştirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adına yönlendirilmiş oldukları yönünde bilgiler elde edilmiştir. Bu karartmayı yapan şüpheliler hakkında başsavcılığımızca 2017/44433 sayılı dosya üzerinden başlatılan soruşturma da devam etmektedir.

 

RAPOR, İLGİLİ MERCİLERLE PAYLAŞILDI

 

Bağlantı tespitleri teknik yönlendirmeye dayandığı belirlenen 11.480 GSM numarası ile ilgili tespitler il cumhuriyet başsavcılıklarına ve bölge adliye mahkemeleri ile cumhuriyet başsavcılıklarına iletilmiş, soruşturma sonucunda ulaşılan bulgular ve düzenlenen raporlar gereğinin takdiri için ilgili mercilerle paylaşılmıştır."

AVUKAT AKTAŞ ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Avukat Ali Aktaş'ın FETÖ üyelerinin şifreli haberleşme programı ByLock ile ilgili yaptığı araştırmalar sonunda, başka uygulamaları indiren veya kullananların da ByLock programıyla ilişkilendirildiği belirlemişti.

Avukat Ali Aktaş, ‘Freezy’, ‘kıble pusulası’, ‘namaz vakitleri TR’ gibi FETÖ üyeleri tarafından hazırlanan çeşitli uygulamaları, 2014'ün ağustos, eylül ve ekim aylarında kullanan kişilerin IP'lerinin gömülü reklamlarla ByLock programına yönlendirildiği ve bu kişilerin söz konusu uygulamaları her açtıklarında sanki ByLock kullanıyormuş gibi BTK verilerine düştüğünü anlatmıştı.

Aktaş, Türkiye genelinde böyle yaklaşık 11.000 civarında mağdur olduğunu tahmin ettiklerini belirtmiş, konuyla ilgili yaptıkları teknik çalışmayı Ankara'da yetkililere sunduklarını ve aslında FETÖ ile hiçbir alakası olmamasına rağmen tuzak programları kullanmaları nedeniyle ByLock'u kullanmış gibi gözükenlerle ilgili gerekli teknik çalışmaların tamamlandığını söylemişti. Kaynak: Sputnik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.