Batman'da pamuk üreticisi mısıra yöneldi

Batman'da pamuk üreticisi mısıra yöneldi
Batman'da pamuk ekiminin yerine yaygınlaşan mısırda bu yıl 100 bin tonun üzerinde üretim yapıldı

- Ziraat Odası Başkanı Aydiş: "Türkiye'ye ucuz pamuk girişi olunca çiftçilerimiz mücadele edemedi. Bu nedenle bölgede pamuk çiftçisinin yüzde 80'i mısıra yöneldi"

BATMAN - Batman'da pamuk ekiminin yerine yaygınlaşan mısırda bu yıl 100 bin tonun üzerinde üretim yapıldı.

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman başta olmak üzere birçok ilde pamuk üretiminin neredeyse bitme aşamasına geldiğini, bunun nedeninin ucuz ithal pamuk olduğunu söyledi.Geçmiş yıllarda Batman'da 60 bin dönümde pamuk ekimin yapıldığını anımsatan Aydiş, şimdi ise bin 500 dönüme düştüğünü, pamuğun yerini mısır üretiminin aldığını belirtti.Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 80'ini dışarıdan karşıladığını kaydeden Aydiş, "Geçen yıl Türkiye pamuk ithalatı için 2 milyar 250 milyon dolar dışarıya gönderdi. Bu rakam çiftçimiz için ciddi bir rakamdır. 1.5 milyon ton Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye'de 300 bin ton üretiliyor. Geriye kalan ithal ediliyor. Bundan Yunanistan, ABD, Hindistan, Pakistan'daki çiftçiler yararlandı. Girdiler pahalı olunca çiftçi pamuktan uzaklaştı" diye konuştu.

Mısırın daha çok revaçta olduğunu, Batman'da da en çok mısır üretiminin yapıldığını dile getiren Aydiş, mısırdan sonra hububatın geldiğini bildirdi.Mısır ekiminin pamuğa nazaran daha kolay olduğunu anlatan Aydiş, "Türkiye'ye ucuz pamuk girişi olunca çiftçilerimiz mücadele edemedi. Bu nedenle bölgede pamuk çiftçisinin yüzde 80'i mısıra yöneldi" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.