Baydemir: Tahliye, barışa giden yol olsun

Baydemir: Tahliye, barışa giden yol olsun
Tahliye olan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ı Diyarbakır D Tipi Cezaevi önüne karşılayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “ Umut ediyorum ki tahliye barışa giden yolun yapıtaşları olur” dedi.

Kürt legal siyasetçilerine yönelik olarak 14 Nisan 2009’da başlayan ve iki üç yıl içinde 10 bini bulan tutuklamalar serisi içinde bulunan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin "uzun tutuklulukla temsil hakları ihlal ediliyor" yönündeki kararının ardından tahliye edildi. Tahliye için Urfa’dan çok sayıda BDP’li ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile gazeteci Diyarbakır’a gelirken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Ayhan’ı karşıladı.

Baydemir, yaptığı kısa açıklamada 2009 yılından bu yana binlerce legal siyasetçinin hukuk dışı yöntemlerle özgürlüklerinden alıkonulduğunu söyledi. Uzun ve çetrefilli bir sürecin ardından iki milletvekilinin özgürlüklerine kavuşmasının sevincini yaşadıklarını belirten Baydemir, “Şu anda milletvekilimizin babası da burada, öncelikle ona göz aydınlığı diliyorum. Urfa halkına ve Mardin halkına göz aydınlığı diliyorum” dedi. Demokrasi, barış ve onurlu birlikte bir yaşam için çarpan bütün Türkiyeli ve Kürdistanlı yüreklere de göz aydınlığı dileyen Baydemir, tahliyelerin tüm siyasi tutukluları kapsaması gerektiğini söyledi. Baydemir, “Umut ediyorum ki bu tahliyeler, vekillerimizin özgürlüklerine kavuşması, aydınlığa ve barışa giden yolun yapı taşları olur. O yolu güçlendirir, kuvvetlendirir. Umut ediyorum ki kalıcı barışa, özgürlüğe ve birlikte yaşama katkı sunar” diye konuştu.

Cezaevi kapısından alkış ve zılgıtlarla çıkan milletvekili İbrahim Ayhan da, Kürt demokratik siyasi mücadelesi yürütenlere yönelik tasfiye ve teslim alma operasyonları sonucunda zindanlarda tutulduklarını söyledi. Ayhan, bunun temel nedeninin Kürt sorununa yaklaşımdaki “inkar, imha ve ret siyaseti” olduğunu vurgulayarak, sembolik olarak tahliye edilmelerinin yeterli olmadığını içerideki bütün arkadaşlarının özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurguladı.

Zindanların kapısının açılmaması ve arkadaşlarının tahliye olmaması durumunda kendi özgürlüklerine kavuşmalarının bir anlamı olmadığını belirten Ayhan, “Bugün bizim ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar her ne kadar olumlu olmuş olsa bile gecikmiş bir karardır” dedi. Uzun yıllar hukuksuz bir şekilde içeride tutularak adeta rehin alındıklarını belirten Ayhan faşizan uygulamalara ve hukuk dışı yargılamalara tabi tutulduklarını bildirdi.

“Umutlarının Türkiye’de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir çözümü ve bu çözüme hizmet edebilecek, önünü açabilecek demokratik adımların atılmasıdır” diyen Ayhan, İmralı ekseninde gerçekleştirilen çözüm ve barış sürecinin devlet tarafından ciddi bir şekilde ele alınıp gerekenlerin acilen yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

baydemir-ibrahim-ayahan.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.