Baydemir'den 'GÖRÜŞME' değerlendirmesi

Baydemir'den 'GÖRÜŞME' değerlendirmesi
Baydemir,“Başbakan ile aramızda şöyle bir espiri geçti; ben ‘Giderayak geldiniz sayın Başbakanım, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden’ dedim. O da bana espirili bir yanıt verdi” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın aralarında bulunduğu çok sayıda Bakan, öğle saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan’ı belediye girişinde Baydemir’in yanı sıra, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık karşıladı. Kendisini karşılayanlarla tokalaşan Başbakan Erdoğan, daha sonra belediye makamına geçti. Burada yaklaşık yarım saat Baydemir ile görüşen Başbakan Erdoğan, daha sonra Diyarbakır Valiliği’ne geçmek için belediyeden ayrıldı.
Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan Erdoğan’ın büyükşehir belediyesini ilk ziyareti olduğunu söyledi. Baydemir, "Doğrusu şöyle bir espiri de geçti aramızda. Ben giderayak geldiniz siz geldiniz sayın Başbakan'a, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden. O da espirili bir yanıt verdi. Ama hafif raylı sistemimiz tamamen hazır. İhale etme aşamasındayız. Ve Dicle Vadisi bu iki projeyi de görüştük, sanırım bu iki proje konusunda da en azından bizden sonra gelecek ekip açısından bir kapı aralamış olduk. İçeride son derece verimli, son derece hoş espirili aynı zamanda bir sohbetimiz oldu, görüş alışverişimiz oldu. Diyarbakır’ımız açısından da önemli bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Umut ediyorum ki bu görüşme bu buluşma hepimizin acil ihtiyacını duyduğu eşitlik temelinde özgürlük temelinde kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur" diye konuştu.

“ZİYARETİ KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK BİR ADIM OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ”
Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, bu dönemin artık diyalog dönemi olduğunu söyledi. Türk, “Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım Kürtleri bir halk olarak gören bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer köklü değişim ve çözüm konusunda Ortadoğu’nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin hukuku hakkı göz önünde tutulmasa sürecin sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki Kürtleri bir halk Kürtlerin taleplerini içselleştiren bir yaklaşımla bütün bu kritik süreçleri aşarız. Beklentimizi budur Diyarbakır ziyaretini de Kürt sorununu çözümüne yönelik bir adım olarak görmek istiyoruz. Halkımız da bunu görmek istiyor” şeklinde konuştu.

MESUT BARZANİ’NİN DİYARBAKIR ZİYARETİ
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyaretini de değerlendiren Türk, “Tabii ki sayın Barzani, sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Tabii ki burası, Amed Kürtler için önemli bir yerdir. Kürtlerin kalbidir. Amed’de bulunması bakımından, sayın Barzani de bugün kendi toprağına kendi ülkesine insanların arasına geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbetteki çok şey var. Ama bugün bütün bunları tartışma zemini olmayabilir. Ama biz de biliyoruz Kürtler arasında diyalog özellikle Rojava’daki sıkıntılar Kürtlerin gündemindedir. Rojava'dan tutun Kürtlerin ortak bir irade ortak talepler doğrultusunda bütünleşmesi bizim için önemlidir. İnanıyorum ki her zeminde ve her yerde fırsat bulduğumuzda Kürtlerin önce birliği ve bugün Rojava’da kendi toprağını kendi köyünü kendini korumaya çalışan Rojava halkının yanında olma konusundaki kararlılığımızı dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.