Baza ve patlayıcı sevkiyatına ağırlaştırılmış müebbet istemi

Baza ve patlayıcı sevkiyatına ağırlaştırılmış müebbet istemi
Diyarbakır'dan İstanbul'a baza içerisine gizlenerek patlayıcı gönderilmek istenmesine ilişkin 7'si tutuklu 11 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 12 yıldan 27 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 18 Şubat 2017'de Şanlıurfa kara yolunda durdurulan tırda yapılan aramada 40 bazada bantlarla sarılmış RDX ve C4 tipi patlayıcıdan güçlü 89 paket içerisine gizlenmiş 83 kilogram PETN tipi patlayıcı ve 4 el bombası ele geçirilmesine ilişkin 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, söz konusu mobilyaları sipariş eden Ercan B'nin İstanbul'a gönderilmek üzere sürücü Murat K'nin idaresindeki araca yüklettiğinin tespit edildiği, bu doğrultuda olayla bağlantılı şüphelilerin gözaltına alındığı belirtildi.

İddianamede, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerince söz konusu patlayıcılara ilişkin yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Bomba yapım malzemelerinin PETN olduğu tespit edilmiştir. 89 paket halinde toplam ağırlığı 83 kilogram olan bu madde ana patlayıcı olarak kullanılabileceği gibi yüksek güçte ve hassas patlayıcı olduklarından yemleme olarak kullanıldığında patlama sayısı ve miktarı arttırılabilir. Patlayıcı madde düzeneği yapımında kullanılan alıcı-verici devreler ile el yapımı elektrikli kapsül ise patlayıcıda şok etkisi yaratmaya ve patlamanın basıncını artırmaya yarar. Söz konusu materyal ve patlayıcılar bir araya getirildiğinde uzaktan kumandalı basınç etkili el yapımı bomba hazırlanır."

El bombalarının askeri amaçlar için fabrikasyon olarak üretilen basınç ve parça etkili ile savunma tipi olduğu aktarılan iddianamede, söz konusu 4 bombanın canlılar üzerinde öldürücü ve yaralayıcı, cansızlar üzerinde yakıcı, yıkıcı ve tahrip edici özelliğe sahip olduklarının tespit edildiği vurgulandı.

- Şüphelilerde atış artıkları ve patlayıcı kalıntısı tespit edildi

İddianamede, şüphelilerin el, yüz ve giysi svaplarından alınan numunelerde atış artıkları ve patlayıcı madde kalıntısı olan RDX ile PETN bulunduğunun tespit edildiği de kaydedildi.

İddianamede, "Tek seferde hazırlanıp, yapılacak olan el yapımı patlayıcının bir olayda kullanılması halinde meydana gelebilecek tahribatın büyüklüğü vehamet arz ediyor." ifadesine yer verildi.

Şüpheliler Mehmet A. ve Kenan K'nin "Porsipi" kod isimli örgüt üyesinin getirdiği örgütsel not ve parayı şüpheli Ferhat D'ye ulaştırdığı bildirilen iddianamede, "Cezaevinde bulunan diğer örgüt üyeleriyle mektup yolu ile irtibat kurmakla silahlı terör örgütüyle organik ve hiyerarşik bağını ortaya koymuştur. Ferhat D'nin örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak suretiyle silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği anlaşılmıştır." denildi.

İddianamede, şüphelilerin de söz konusu olayla bağlantısı olduğunun tespit edildiği, örgütü PKK/KCK ile de irtibatlı olduklarının anlaşıldığı belirtildi.

- İstenilen ceza

 

İddianamede, tutuklu sanıklar Ercan B, Mehmet A. Erkan B, Ersin B, Ferhat D, Mahşuk T, Muhsin B, tutuksuz sanıklar Mehmet Edip T, Mehmet Selim Y. ile hakkında yakalama kararı bulunan İshak Ö. ve Kenan K. hakkında, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 12 yıldan 27 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.