BDP geçmişle yüzleşmek için Meclis araştırması istedi

BDP geçmişle yüzleşmek için Meclis araştırması istedi
BDP, 90'lı yıllarda yaşanan köy yakmalarının ortaya çıkarılması, geçmişle yüzleşme ve hakikatin açığa çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, 90'lı yıllarda yaşanan köy yakmalarının ortaya çıkarılması, geçmişle yüzleşme ve hakikatin açığa çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi. Baluken, önergenin gerekçesinde, 90'lı yılların Türkiye siyasi ve sosyal tarihi açısından karanlık dönem olarak geçtiğini belirterek, "Kürt sorununun çözümü ile ilgili ordu, asker, silah üçgenine devredilen çözüm aklı, çözümsüzlüğü derinleştirmiştir. Ortaya çıkan tablo dünyadaki benzer örneklerini bile aratacak bir düzeye ulaşmıştır. Kürt şehirlerinden büyük metropol kentlere göç etmek zorunda kalan altı milyon insan, sağlıksız koşullarda barınmış ve ciddi bir kentleşme problemi ile karşı karşıya kalmıştırlar. Yapılan birçok bilimsel, akademik çalışmanın da gösterdiği üzere, yerinden edilen yurttaşlarımız gittikleri yerlerde etnik, dinsel, kültürel ayrımcılıklara tabi tutulmuşturlar" diye kaydetti. 

Baluken, önergesinde "Söz konusu bu itiraflar bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan insanlık dışı fotoğrafı gözler önüne sermektedir. Bu dönemde devlet kurumlarına bağlı ve eklemlenmiş grupların, hiyerarşik örgütlenmelerin yaptıklarının açığa çıkarılması, hakikate ulaşma ve toplumsal barışa şans verilmesi için bir Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.