BDP-HDP heyeti İmralı'dan döndü

BDP-HDP heyeti İmralı'dan döndü
BURSA- BDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme yaptıktan sonra adadan döndü.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen BDP ve HDP heyeti İmralı'dan döndü. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Öcalan'ın "Çözüm süreci ciddi bir aşamaya gelmiştir. Süreç halen devam etmekle beraber bir sırat köprüsü üzerindedir. Bütün olumsuzluklara rağmen tek canlı da olsa barış iradesini sürdürme kararlılığımız vardır" dediğini söyledi. 

Görüşmenin yaklaşık 3,5 saat sürdüğünü ifade eden Önder, "Öncelikle bu heyete yapılan müdahalenin son bulmasını ve bu şekilde düzenlenmesinin kıymetli bir gelişme olduğunu söyledi" diye ekledi.

"Kendisi öncelikle barışa inanan ve bu amaçla seferber olan ve katkı sunanlara sonsuz teşekkürlerini bildirmemizi istedi" diyen  "Çözüm sürecinin çok ciddi bir aşamaya geldiğini, sürecin halen devam etmekle birlikte bir sırat köprüsü üzerinde oluğunun altını çizdi" şeklinde konuştu.

Önder'e göre şimdiye kadar atılan adımlar ve fedakarlıkların çoğunun tek yanlı geliştiğini söyleyen Öcalan, çözümün gelişmesi için acil demokratikleşmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Önder, Öcalan'ın özellikle "yasal dayanak ve alt yapı" ihtiyacına vurgu yaptığını belirtirken, Öcalan'ın "Süreç üzerinde oluşabilecek her türden komployu etkisiz kılmanın tek yolu acil demokratikleşmedir. Bunun en önemli ayaklarından birisi de sürecin en temel eksiği olan yasal dayanak ve altyapının biran önce oluşturulması olacaktır" dediğini söyledi. 

Önder, "Öcalan yasal dayanak ve alt yapı oluşturulması üzerinde durdu" vurgusunu tekrarladı. 

HDP Müzakere ve Çözüm Sürecinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, bütün demokrasi güçlerini bu doğrultuda katkı sunmaya çağıran Öcalan'ın "Başta sağlık sorunları yaşayanlar olmak üzere bütün tutsaklara ve bütün halkımıza sevgi ve şükranlarımı sunarsınız dedi" şeklide konuştu.

Bu görüşmenin iki siyasal parti temsilcileri ile yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Öcalan'ın bu görüşmelerin basın mensupları, akil adamlar, Meclis'teki diğer siyasi partileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istediği belirtildi. 

Öcalan'ın bu durumun "barış sürecinde olumlu bir rol oynayacağını" söylediğini ifade eden  Önder, "Seçim ve benzeri sebeplerle bu sürecin heba edilmemesini özellikle vurguladı" diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.