BDP nakil davalara ilişkin Meclis'e teklif verdi

BDP nakil davalara ilişkin Meclis'e teklif verdi
BDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, bölge illerinden batıya nakledilen davalara ilişkin Meclis’e Kanun Teklifi verdi.

Ankara - Kanun Teklifi'nin gerekçesinde davaların nakledildiği yerlerin genelde milliyetçi yönüyle bilinen kentler olduğu ve davaların sonucunda faillerin beraat ettiğine dikkat çekildi. 

BDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, bölge illerinden batıya nakledilen davalara ilişkin Meclis’e Kanun Teklifi verdi. Verilen kanun teklifinin gerekçesinde, “Bilindiği üzere bir davaya bakma yetkisi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 12. Maddesi’nde davanın suçun işlendiği yer mahkemesinde görüleceği şeklinde belirlenmiş olup ana kural budur. Ancak ceza yargılamalarına konu olayların niteliği itibariyle güvenlik açısından başka yer mahkemesinde görülebilmesinin de yolu açılmıştır. Kanunun 19'uncu maddesinde düzenlenen bu hususun, yetkili hakim veya mahkemenin hukuki veya fiilî sebeplerle görevini yerine getiremeyecek durumda bulunması ile kovuşturmanın, görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılmasının kamu güvenliği için tehlike oluşturması hallerine özgülenmiştir” denildi. 

'Davaların nakledildiği yerler milliyetçi yerler'

Kanun Teklifi’nde güvenlik güçlerinin işlediği suçlarla ilgili diğer davaların nakil edilmesi taleplerinde, yargılamanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılmasının kamu güvenliği için tehlike oluşturacağı gerekçe olarak ileri sürüldüğü belirtilerek, şunlar belirtildi: “Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt, Çaldıran İnfazları, Musa Çitil ve en son olarak da Ali İsmail Korkmaz davaları, bu gerekçe ile başka şehirlere nakledilen davalardan sadece birkaç tanesidir. Ancak örneklerin daha da çeşitlendirilerek değerlendirilmesinde tüm bu davaların nakil edildikleri yerlerin güvenliği sağlama amacına uygun yerler tercih edilmediği, aksine güvenlik kaygılarını daha da artıran yerler olduğu kanısı güçlenmektedir. Örneğin milliyetçi eğilimlerin yoğun olduğu Kayseri iline Ali İsmail Korkmaz davasının nakli, Musa Çitil davasının yine milliyetçi eğilimlerin yoğun olduğu Çorum iline taşınması en bilinen olaylar arasındadır. Ahmet ve Uğur Kaymaz Davasında, davayı izlemek için Eskişehir’e giden yakınları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, ülkü ocakları üyeleri tarafından saldırıya uğramıştı. Bunun nedeni, nakil için seçilen şehirlerin genellikle sivil toplumun güçlü olmadığı ve milliyetçilik duygularının yoğun olduğu şehirler olmasıdır” denildi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.