BDP’liler ‘Kürdistan’ Deyince ortalık karıştı

BDP’liler ‘Kürdistan’  Deyince ortalık karıştı
BDP’li milletvekillerinin meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmalarda ‘Kürdistan’ ismini kullanması CHP, MHP ve Ak parti’lilerin tepkisine neden oldu…

Tigris Haber-Haber Merkezi-TBMM Genel kurulu'nda Milli Savunma Bakanlığı  ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülürken BDP grubu adına konuşan Birtane, tutuklu  milletvekillerinin görüşmelerde bulunamadığını ve demokratik  katılımcılığın engellendiğini söyledi.Anayasa 'nın CHP İzmir Milletvekili  Mustafa Balbay’ın uzun tutukluluğuyla ilgili kararın tüm milletvekilleri için bağlayıcı olduğunu savunan Birtane, ‘’Kürdistan milletvekilleri serbest bırakılmalıdır" görüşünü dile getirdi.

Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, konuşmasını bitiren Birtane'ye, yerine giderken, "Konuşmanızı kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendiriyorum, ancak TBMM üyeleri seçildikleri bölgeyi değil, milleti temsil ederler" diye uyardı. Birtane'nin konuşmasına tepki gösteren MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, hükümet sırasında oturan bakanlar ile AK Parti grubunun açıklama yapması gerektiğini söyledi. Birtane'nin ardından konuşan BDPVan Milletvekili Üçer de "Kuzey Kürdistan'da birlikte yaşama mücadelesinin isimleri tutuklu" ifadesini kullandı.

Üçer'in sözlerine tepki gösteren CHP ve MHP'liler, anayasal suç işlendiğini öne sürerek, Başkanvekili Bahçekapılı'ya "Sessiz mi  kalacaksınız?" diye tepki gösterdi.

Üçer'in aynı ifadeleri kullanmaya devam etmesi ve bazı şehirlerin Kürtçe isimlerini söylemesi üzerine önce uyarıda bulunan Bahçekapılı, daha sonra Üçer'in mikrofonunu kapattı. Bahçekapılı, Üçer'i, "Burası Türkiye" diye uyardıktan sonra Anayasa'nın "Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" şeklindeki 3. maddesini okudu.BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da ayrımcı politikalara karşı çıkılması gerektiğini belirterek, devlet görevlilerinin bölgede yıllarca suç işlediğini iddia etti. Sakık, "Nasıl Başbakan Davos'ta 'one minute' dedi, biz de size 'one minute' diyoruz" ifadesini kullandı.

Tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddine karar verildiğini hatırlatan Sakık, "Balbay beyaz Türk değil mi? Mahkeme serbest bırakıyor. İstanbul’daki mahkeme başka, Diyarbakır’daki mahkeme başka karar veriyorsa bunun hesabını veremezsiniz" dedi. Tartışmaların uzaması ve BDP'liler ile CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında laf atışmalarının uzaması üzerine Başkanvekili Bahçekapılı birleşime ara verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.