Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde kabızlık sorunu
Çeşitli nedenlerle tuvalet ihtiyacını erteleyen çocuklarda kabızlığın daha sık görüldüğünü ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol, tuvaletini yaparken bebeğin yüzünün kızarmasının, kabız olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

  Çocukluklarda kabızlık rahatsızlığı hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama sayısı günde 10 defa olabileceği gibi haftada 1 kez de olabileceğini söyledi. Mama ile beslenen bebeklerde kaka sayısının günde 1-4 arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, daha büyük çocukların günde 1-3 arası ya da iki günde 1 kaka yapabileceğini dile getirdi. Büyük tuvaletin verilen bu sayılardan daha nadir ve katı olarak yapılması durumunda kabızlıktan bahsedilebileceğini belirten Akyol, bebeğin dışkısı yumuşaksa, bebek zorlanmadan kaka yapıyorsa ve aynı zamanda kilo alışı düzenli, genel durumu da iyi ise endişelenmeye gerek olmadığını söyledi. Akyol, “Eğer bebek normal sıklığının dışında birkaç gün tuvaletini yapamadıysa, sert ve yoğun, zaman zaman çakıl taşı gibi dışkılıyorsa, bunu yaparken acı çekiyorsa veya kakasında kanlı izler varsa kabız olmuş demektir. Bebeğin büyük tuvaletini yaparken yüzünün kızarması normaldir, kabız olduğu anlamına gelmez” dedi.

  “NE YAPMALIYIM?”

  Kabızlık söz konusu olduğunda, doktora danışılmadan, bebeğe asla müshil, fitil ya da lavman uygulanmaması gerektiğini bildiren Akyol açıklamasını şöyle tamamladı: “Kabızlık tedavisinde temel amaç; kalın bağırsağı ilk aşamada boşaltmak, sonrasında düzenli bağırsak alışkanlığını devam ettirebilmek ve kaka yapmayla alakalı olan ağrının ve korkunun ortadan kaldırılmasıdır. Ağrının ortadan kalkmasını sağlayacak durum ise dışkının yumuşak kalması ve kalın olmamasıdır. Bunun için düzenli ve kontrollü bir diyetin yanında tuvalette yeterli süre kalma alışkanlığının edindirilmesi gereklidir. Tuvalet terbiyesini kazanmış çocuklar, kahvaltıdan ve akşam yemeğinden sonra 5-10 dakika süreyle tuvalette oturtulmalıdır. Tedavi süresi çocuktan çocuğa değişiklik göstermektedir. Küçük çocukların büyük çocuklara göre daha uzun süreler tedavi edilmesi gerekilir.”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.