NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Beklediğimiz gelişme!

Beklediğimiz gelişme!

HDP heyeti Mesut Barzani ile görüşmeye gittiğinde önümüzdeki günlerde bazı gelişmelerin yaşanabileceği yönünde izlenim edindik. 

 

Hükümet-AKP –Cumhurbaşkanı-HDP-PKK arasında yeniden bir diyalogun başlaması için Barzani’nin arabuluculuğuna ihtiyaç duyulduğu yönünde bir izlenimdi bu.

 

HDP Milletvekilleri her ne kadar ‘Biz bu iş için Barzani’ye gitmedik, oradaki partiler arasındaki gerilimin giderilmesi, birlik, beraberlik oluşması için görüşmeler yaptık’ dese de, Cumhurbaşkanının kısa sürede Erbil’e bir heyet göndereceğini açıklamış olması, bu yönde bir çalışmanın varlığına işaret ediyor. Olmasa bile böyle bir niyet var, doğrudur, önemlidir.

 

Barış, diyalog, sorunların çözümü ile ilgili çaba elbette ki önemlidir. Bu tür görüşmelerin yapılması, tıkanmaların önünü açmak için gösterilen çabalar kıymetlidir, doğrudur. Ancak, HDP Milletvekillerinin kulağı tersten işaret etmiş olmaları durumun samimiyetini ortadan kaldırıyor.

 

‘Biz başka bir iş için gitmiştik, ancak Cumhurbaşkanının heyet göndereceği yönünde açıklama yapması da diyalog zemininin yeniden açılmasına katkı sunacaksa önemlidir’ mealinden açıklamalar yapan Milletvekillerine, ‘Daha net konuşun’ demek istiyorum.

 

Ortadoğu’da Kürt meselesinin çözümünde ana damar Barzani’dir.

 

Genel anlamda bir tıkanmışlık var. O nedenle Mesut Barzani’nin rolü önemli. Barzani’nin devre dış kaldığı ya da bırakılmak istendiği hiçbir sorun sağlıklı ve doğru çözüme hitap etmez. 40 kapı, 40 pencere aşındırılsa da, dönüp dolaştıktan sonra önünde durulacak kapı ve pencere Barzani’nindir.

 

Kürtlerin Ortadoğu’da doğru, ortak kararlar vermesinin ana karargâhı da Mesut Barzani’nin öncülüğünde oluşması gereken Ulusal kongredir. Gecikmiş olabilir, ancak hayata geçirilmesinin tam da zamanıdır, ihtiyaçtır. 

 

Gecikmeyi, gecikme süresindeki zarar ve kayıplardan edinilmiş tecrübeler olarak değerlendirmek mümkün. (Türkiye ve Suriye’deki savaş kayıpları)

**

Hükümetle HDP-PKK arasında yeniden bir diyalog başlar mı?

 

Şimdilik bir şey diyemiyoruz, bekleyip-göreceğiz.

Bazı girişimlerin olduğunu biliyoruz, zamanlama konusunda bir tahminimiz yok.

 

Erken seçim tartışmalarının yoğunluğu dikkate alındığında, olası bir erken seçim trafiği söz konusu olduğunda, Kürt oylarına duyulan ihtiyaçtan dolayı iktidar-Cumhurbaşkanı daha önce yaptıkları gibi durumu yine seçimlere endeksli bir hale mi getirir, yoksa ‘ülke yangın yeri, kan-kin-nefret-ölüm kol geziyor, yeter artık’ deyip, normal bir süreci mi başlatırlar. Şimdilik bunun tahminini yapmak zor.

 

HDP’nin Barış çağrılarındaki ısrarı önemlidir, kıymetlidir.

Ancak, TBMM’de yeni yasama yılı başlarken HDP’nin, PKK’ye çatışmaları durdurması, toplu ölümlere neden olan patlamalara son vermesi yönünde yapacağı çağrı son derece önemlidir.

 

Neden önemlidir?

İktidardan çok topluma vereceği mesaj ve toplumsal diyaloga sunacağı katkı  için önemlidir. İktidardan çok toplumun böyle bir sonucu görmeye ihtiyacı var. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR