Beklentiler büyük

Beklentiler büyük
Fakıbaba, Tarım ve Hayvancılıkta Türkiye 5’incisi olan Diyarbakır’a Bakan olduktan sonra ilk kez geliyor. Bu gün kente gelecek olan Fakıbaba'nın beklentilere ne cevap vereceği merak ediliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakan olduktan 6 ay sonra ilk kez Diyarbakır’a geliyor. Bugün kente gelecek olan Fakıbaba’dan beklentiler büyük. Ziraat Odası Başkanları, Hayvan Hastanesi, sulama ve tapulaştırma konularının çözülmesini isterken, Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı ise, yaylaların biran önce açılmasını talep etti.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleylan İskenderoğlu, Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı gazetemiz aracılığı ile bugün kente gelecek olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan beklentilerini dile getirdi.

Sulama kanalları açılsın

GAP’ın kolları olan Dicle ve Kral Kızı Barajındaki sulama kanallarının bir an önce bitmesi için Tarım Bakanı Fakıbaba’ya çağrıda bulunan Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, “Ayrıca Silvan barajının bir an önce bitmesini istiyoruz. Projenin yüzde 65’i bitti ancak bu sürecin daha da hızlandırılmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin sulamada kullandığı elektrik konusu ile ilgili ciddi sıkıntımız bulunuyor. Bu konularla ilgili hazırladığımız raporu bugün Bakan Fakıbaba’ya ileteceğiz” dedi.

Modern Hayvan Hastanesi İstiyoruz

Hayvancılık sektörü ile ilgili de ciddi sıkıntıların olduğunu kaydeden Delil, “Kentimizde Hayvancılık OSB var. Onların daha fazla desteklenmesini istiyoruz. Yine kentimizde küçükbaş hayvan sayısı fazla, bu konuda destek bekliyoruz. Bölge hayvan hastanesi talebimiz var. Küçük bir tane var ama biz daha modern bir hastane istiyoruz. Yine en önemli sorunlardan biri tapulaştırma konusu. Bunların hızlandırılması gerekir. Farklı firmalara veriliyor. Firmalar arazi sahipleri ile görüşmeden araziyi farklı kişilere verince ölümlü olaylar yaşanıyor. Ziraat Odası ve Muhtarların da komisyonda yer almasını istiyoruz” dedi.

Çiftçinin DEDAŞ sorunu var

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, “Devegeçidi barajı 1972’den beri hizmet veriyor. Ancak ana kanalı ve yavru kanalı tahribat görmüş. Onarımının yapılmasını istiyoruz. DEDAŞ, Bakanlar kurulundan aldığı yetki ile çiftçinin boğazına eline koymuş, hesaplara bloke koyuyor. Bu konuda ciddi bir destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yayla yasakları kalksın

Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı’da, “Sayın Bakanımızdan yayaların açılmasını istiyoruz. Hayvancılık ile ilgili üretime destek verilsin. İthal et, Et balık kurumu üzerinden esnaflara verilsin. Bu sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz. Üretimin fazlalaşması için özellikle yem konusunda destek bekliyoruz” diye konuştu.

Davet edilmedik

Bakan Fakıbaba’nın programına davet edilmediklerini belirten Atlı, “Eski Tarım Bakanımız olan Mehdi Eker döneminde güzel bir diyalogumuz vardı. Ancak son iki bakanda bu diyalogu görmedik. Bakan olduktan bu yana yüzünü görmüş değiliz. Kentin hayvancılık konusu masaya yatırılacak ama bizler o toplantıya çağrılmadık. Madem kentin sorunları için geliyor bizi niye çağırmıyor. Bizi davet etseydi kentin sorunlarını iletirdik. Bu programı kim organize etmişse büyük bir hata yapmıştır. Yine geçtiğimiz günlerde ‘kasaplara ithal et verilsin’ diye Bakanlığa yazı yazdık, ancak cevap bile vermediler. Eski bakanımız 15 günde bir kentin ve esnafın sıkıntılarını dinliyordu ve elinden geldiği kadar yardımcı oluyordu. Ama şuan toplantılara bile çağrılmıyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

Fakıbaba’nın programı şöyle:

Valilik Ziyareti, Tarım sektörü ile ilgili STK temsilcileriyle toplantı, Sur esnaf ziyareti, Büyükşehir Belediye ziyareti, Ak Parti İl Başkanlığı Ziyareti ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Değerlendirme Toplantısına katılacak.

Arif BULUT/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.