Bel çevresindeki yağlar hastalık habercisi

Bel çevresindeki yağlar hastalık habercisi
Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, karın bölgesinde oluşan fazla miktarda yağlanma ile kendini gösteren “metabolik sendrom” hastalığını anlattı.

 

Bel çevresi genişliğinin erkeklerde 94, kadınlarda 80 santimetreden fazla olması kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Karın bölgesinde oluşan fazla miktarda yağlanma ile kendini gösteren metabolik sendrom hastalığı, insülin direnci, diyabet, kan yağlarında dengesizlik, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığına yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, "metabolik sendrom” hakkında bilgi verdi.

 

Kronik hastalıklar ve obezite ile belirti verir

Metabolik sendrom; insülin direnci, bozulmuş karbonhidrat toleransı, şeker hastalığından en az birinin bulunması, hipertansiyon, iyi huylu kolesterol düşüklüğü ve kan yağları yüksekliği gibi belirtilerle kendini gösteren önemli bir hastalıktır. Özellikle karın bölgesinde ciddi ölçüde yağlanma ve obeziteye yol açar. Kadın ve erkeklerde bel çevresi genişliği olması gereken değerlerin çok üzerine çıkar. Hastalık, doğru beslenme ve düzenli egzersiz içeren bir yaşam tarzı değişikliği gerektirir.

 

Tedavinin ilk aşaması kilo kontrolü ve hareketli yaşam

Kilo kontrolünün sağlanması, metabolik sendromun öncelikli tedavisidir. Bunun için de kilo vermeye yardımcı sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Bazı hastalarda diyet ve egzersiz ile birlikte ilaç kullanımı gerekebilir. % 5-10'luk kilo kaybı bile metabolik sendromun tüm bileşenlerini kontrol altına alabilmek için yeterlidir. % 7 oranında kilo vermek ve hareketli bir yaşam şekli benimsemek, şeker hastalığı oluşma riskini ortalama %50 oranında azaltmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.