Bel sağlığı ihmale gelmez

Bel sağlığı ihmale gelmez
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bel ağrılarının ihmale gelemeyeceğini, ‘geçer’ diye beklenen bu ağrıların ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi.

  Ev ve iş hayatında yapılan ani hareketler ya da kaldırılan ağır eşyalar belde ciddi hasarlar bırakmakta hatta fıtığa varan sağlık problemlerine yol açmakta. Bazen geçer diye beklenen bel ağrıları tedavi edilmediği takdirde hastanın günlük yaşantısını da olumsuz etkilemekte. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, bel sağlığının ihmale gelmeyeceğini belirterek bel fıtığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

  Bel fıtığı olan her hastanın ameliyat olması gerekmediğini, çoğu hastanın dinlenme, fizik tedavi uygulamaları gibi cerrahi olmayan seçeneklerle bel fıtığını hafifletebileceğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, "Ancak sinirlerde basıya bağlı bacaklarda güçsüzlük ya da istemli idrar yapamama, omurgada anormal hareketlilikler varsa cerrahi girişim mutlaka gereklidir. Kuvvet kaybı gibi nörolojik bulgular olmamasına rağmen uzun süren ağrılar hastaların yaşam kalitesini etkiliyorsa cerrahi girişim kaçınılmazdır” dedi.

  Cerrahinin amacının, fıtıklaşmış bir diskin, ağrı ve güçsüzlük belirtilerine neden olacak şekilde sinirler üzerine baskı yapmasını ve rahatsızlık vermesini durdurmak olduğunu belirten Opr. Dr. Naki Keleş, bel fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Keleş, “Bel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacakta başlayan ağrılardır. Ağrı hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bel fıtığı ağrısı, belden başlayıp bir elektrik akımı gibi kesintisiz bacağa yayılır. Uyuşmanın da eşlik ettiği bu ağrı genellikle tek taraflıdır ancak taraf değiştirdiği veya iki tarafta da hissedildiği görülebilir. Bazen hastalar yalnızca bacak ağrısı ile gelir. Hapşırma, uzun süreli oturma, öne eğilme, ağrıyı arttırabilir. İleri vakalarda bacak kaslarında erime, incelme, bacakta üşüme olabilir, idrar kaçırma da görülebilir. Bu durumda hasta acilen ameliyata sevk edilmelidir” diye konuştu.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.