Belediyenin yıkım kararına hem destek, hem tepki geldi...

Belediyenin yıkım kararına hem destek, hem tepki  geldi...
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin tartışmalara neden 'Sanat Sokağına' ilişkin yıkım kararına, sokak esnafı ve vatandaşlardan tepki geldi.

İlyas AKENGİN

 Sanat Sokağında bulunan yaklaşık 50 cafe işletmecisi ve bu cafelere gelen vatandaşlar belediyenin kararına tepki gösterirken, sokak dışındaki esnaf ve vatandaşlar ise yıkım kararını destekliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, önceki gün 50'ye yakın işyerinin kaldırım ve yeşil alan olarak kullanılan alanları işgal ettiği Ofis semtindeki Kafeler Sokağı için yıkım kararı aldı. Kararın trafik yoğunluğunu azaltmak ve trafik akışını yeniden düzenlemek amacıyla alındığı belirtilirken, sokağı işgal eden işyeri sahiplerine 15 gün içerisinde işyerlerini boşaltmaları için tebligatta bulunuldu. Bizde sorumlu yayıncılık ilkemiz gereği, kentin en önemli gündemleri arasında bulunan belediyenin yıkım kararını sanat sokağında bulunan cafe işletmecilerine ve cafelere gelen vatandaşlara sorduk.

Belediyenin yıkım kararı ile birlikte şok olduklarını belirten Ragbet Cafe işletmecisi Gökhan Biçer, karardan memnun olmadıklarını belirterek, "Bu karar alınırken belediye bizimde görüşlerimizi almalıydı. Biz yeni düzenlemeye ilişkin geçmişte talepte bulunmuştuk ancak hiçbir şekilde talebimize olumlu yada olumsuz bir cevap verilmedi. Yenişehir Belediyesi sorunlarımızı ertelediği için bugün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bu göz yumma sonucu olarak sokağın trafiğe açılması kararı verildi. Belediye ruhsat verirken bizden çok ciddi paralar aldı. Peki bu zararlarımız nasıl karşılanacak. Zaten işler düşüktü. İş yerim üç katlı olmasına rağmen şuan 4-5 masa var. Kiramızı bile zor ödüyoruz. Bu sokak sayesinde 200 kişi evine ekmek götürüyor. Bu onları da bizi de olumuz etkileyecek. Bizim belediyeden tek bir talebimiz var. Bir halk kürsüsü kurulsun ve talana göz yumanlar ve burayı ranta çevirenlerden hesap sorulsun" dedi.

GENÇLERİ BİR SOKAĞA MAHKUM ETTİLER

Boş zamanlarında sanat sokağındaki cafelerde arkadaşları ile birlikte zaman geçiren Arkeolog Mine Ulucan ise, "Biz Ofis semtindeki bir çok sokağın trafiğe kapatılıp sosyal alanlara çevrilmesini beklerken, belediye sanat sokağını yıkma kararı aldı. Eskişehir ve İstanbul'da buna benzer çok sayıda cafe var ve gençler bu tür ortamlara takılarak zaman geçiriyor. Sanat Sokağı zaten küçücük bir yer, burası da yıkılırsa biz gençlerin gideceği bir yer kalmaz. Biz mevcut alanın yıkılmasını istemiyoruz aksine bu tür yerlerin genişletilmesini istiyoruz. Biz gençleri zaten tek bir sokağa tıktılar, onu da kapatmasınlar. Belediye bu kararı almadan bize ve cafe işletmecilerine sormaları lazımdı" şeklinde konuştu.

c.jpg

KADINLARIN RAHAT YÜRÜDÜĞÜ TEK SOKAK

Atanamayan öğretmenlerden Hamdiye İlhan adlı kadın ise, "Bu sokakta insanlar zaten zor yürüyor. Trafiğe açılması daha da sokağı karmaşık bir hale getirir. Biz cafe işletmecilerinin yeşili yok etmesine karşıyız ama çözüm bu sokağı trafiğe açmakta değil. Büyük araç zaten geçemez ve halk bundan rahatsız olur. Koskoca kentte bir bayan olarak yürüdüğümüz tek sokak, bu da kapatılırsa evden dışarı çıkamayacağız. Sokaklar kapatılacağına alternatif sokaklar açılsın" dedi.

TEK BİR KARARLA İNSANLARI MAĞDUR ETMEK DOĞRU DEĞİL

Şeyhmus Közgüm adıl öğretmen ise, "Erken alınmış bir karar. Önce esnafa ve buraya gelip takılan gençlerden görüş alınmalıydı. Keşke karşılıklı ikna yoluyla bu sorun çözülmüş olsaydı. Esnafın 3-4 yıldır burasıyla ilgili sıkıntıları vardı, bu sıkıntılarını dinlemeden bu kararı almaları doğru değil. Burası önceden par olarak düzenlenmişti, park yerinin trafiğe açılması ayrı bir sıkıntı. Tek bir kararla insanları mağdur etmek doğru değil" diye konuştu.

KARARI DOĞRU BULUYORUM

Sanat sokağında bulunan işletmeciler ve sanat sokağına gelen vatandaşların bir çoğu karara tepki gösterirken, sokağa gelmeyen esnaf ve vatandaşlar ise belediyenin yıkım kararını desteklemesi dikkat çekti. Sokağın yıkılmasını desteklediğini belirten Ahmet Demir adlı vatandaş, "Bu sokağın önceki hali çok güzeldi. Yeşillik içinde huzur veren bir yerdi. Ancak daha sonra bütün yeşilliklerin üstünü betonlaştırdılar. Uzun süredir sokağa girmiyordum bu nedenle alınan kararı doğru buluyorum" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.