Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Berat Beran'dan ASMİN 2...

Berat Beran'dan ASMİN 2...

Hayatın acımasızca telefat verdirdiği, umudun geçer akçe'liğini sürdürmek için hayli zorlandığı an'larda insan bazen bir dost sesine, bir dizeye, hatta insanın içini okşayan bir görüntü karesine ihtiyaç duyar olur.

İşte Yedi Haziran seçimlerinin hemen sonrasında (ya da iki gün öncesinden Diyarbakır HDP mitinginin bombalanmasından sonra mı demeliydim) başlayan gerginlik ve dahi "çatışmalı hâl" ile hayat sahiden zorlaştı.

Dönüp dolandıkça, düşünüp taşındıkça; gündelik gerginlik siyasetinin, fiili savaş ortamının, sokağın kaosunun, insanların yüzlerinin gülmezliğini insan teki ister istemez düşüneduruyor.

Sonra da yazının başında o sözünü etmiş olduğum dost sesi, nefesi, ya da dizesinden kimi kez medet umar oluyor insan!

Geçtiğimiz hafta postadan Berat Beran'ın "Asmin 2" adıyla yayınlanan yeni şiir kitabı geldi. Kaliteli baskı ve yanında zarif bir zarf içinde Berat Beran'ın mikrofonik sesiyle kaydedilmiş cd'siyle.

Okudum Asmin 2'yi, sonra da cd'yi dinledim. Ardından Berat Abi'ye telefon açıp dedim ki; "Abi o şarkıyı anımsadım; hani diyor ya! Bu ne sevgi ah! Bu ne ıstırap! Zavallı kalbim ne kadar harap! Nedir bu sevginin kaynağı!" Yanıtladı ve dedi ki; "Sevdiklerime yazdım. Geleceğe kalsın istedim. Aile fertlerim, dostlarım, memleketim...İşte sevginin kaynağı.

Yazmak kolay iş değildir, zahmetlidir. Önce gönül, sonra emek, en sonunda da zaman ayırmakla ilgili bir iştir yazmak! Hepsinden öncesi de yazmanın bir gereklilik olduğuna inanmak işidir yazmak!

İşin doğrusu ben daha Berat Beran’ın “Henek” kitabını okuduğumda, satır aralarında ince bir ironi gibi zulasında şiirlerinin de olabileceğini hissetmiştim. Henek, gergef gibi, bir şehre gönül bağı, bir de vicdanı ile bağlı olan bir eski şehirlinin anılarına, yaşadıklarına ve şehrine mizahın ustalığını da katarak anı-mizah tadında önemli bir eser olmuştu. Sonra bir gün sıkı bir polisiyeyi aratmayan “Güle güle sevgili arkadaşım” kitabını okudum  Berat Beran’ın. Sonra da Asmin ve şimdi Asmin 2...

Berat Beran kentin şiir geleneğinden gelen bir gönül şahsiyeti…

Asmin 2'de tıpkı Asmin gibi düz şiiri yeğlemiş Berat Beran. İyi de etmiş, onun diline yakışan bu…

Şiirin en zor el atılan dünyası, aşka, sevdaya dize katmış Berat Beran. İster şehre dair mekânsal aşk, isterse insan tekine dair aşk. Ne şiirlerimi sevdin? / Ne beni! / Oysa ben, deli gibi sevmiştim seni, diyen şairin şiirlerini ben sevdim. Fazla söze ne hacet şairi dizeleriyle okumak ve dahi kendi sesinden cd'sinden dinlemek en iyisi…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR