Beştaş: 550 vekilin 275'i kadın olmalı

Beştaş: 550 vekilin 275'i kadın olmalı
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Biz 550 milletvekilinin 275'inin kadın olması gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, parti olarak kadın özgürlüğünü önceleyen, kadın temsiliyeti ve özgürleşmesini savunan bunlar gerçekleşmeden toplumun asla özgürleşmeyeceğini sürekli vurgulayan bir parti olduklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Meral Danış Beştaş, TBMM'de Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun görüşmelerinde konuşan AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk'ün, "Kadınlara bir şey verilmemeli. Kadınlar kendi gayretleriyle bunu elde etmeli. Kadın hak etmeli" sözlerini eleştirdi. Beştaş, Göktürk'ün sözlerinin, Türkiye'deki erkek zihniyetinin, erkek egemen ataerkil yapının bir yansıması olduğunu savunurken şöyle dedi:

"Bütün temsil mekanizmalarında karar mekanizmalarında bu il ilçeden genel merkeze kadar bilindiği gibi yüzde 50 cinsiyet kotamız var. Yani eşitlik temelli çalışıyoruz. Şu anda parti MYK' mızda, yönetimimizde diğer kurumlarımızda bunu uyguluyoruz, yaşama geçiriyoruz. Bu tüzük maddesidir aynı zamanda, temel ilkelerimizden biridir. Tabi ki Milletvekili seçimlerinde de aday adayları seçiminde de bu eşit temsiliyete çok özenle uyulacak, dikkat edilecek. Biz 550 milletvekilinin 275'inin kadın olması gerektiğini savunuyoruz. Tamda AKP'li milletvekilinin açıkladığının tersine bu konuda kadınların toplumda maalesef eşit temsil edilmediğini, ayrımcılığın devam ettiği, kadına yönelik şiddetin ve katliamını siyasiler tarafından desteklenmesi sebebiyle böyle bir durum var. Yani hak etmeme meselesini tartışırsak kadınların bu toplumda erkeklere nazaran bir çok mekanizmayı karar organını mevkiyi daha çok hak ettiklerini biliyoruz. Biz Milletvekilliğini ve yönetimi bir iktidar alanı olarak görmüyoruz kadınlar olarak. Biz iktidarı değil, ortaklaşmayı, işbirliğini, güçlendirmek temelli bakıyoruz. İktidarları dağıtmak üzerinden bakıyoruz. Bizim temsil noktamızda bir sıkıntımız yok."

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Ak Partili vekile Türkiye'deki bütün kadın kurumlarının ve AK Parti'deki kadın milletvekillerinin çok güçlü karşı bir ses vermesi gerektiğini savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.