"Biji Serok Apo"ya beraat

"Biji Serok Apo"ya beraat
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘Biji Serok Apo’ (Yaşasın Başkan Apo) sloganının örgüt propagandası olmadığına karar verdi.

İlyas AKENGİN

Diyarbakır’da, yargılandığı davada ceza alınca Abdullah Öcalan lehine "Biji Serok Apo" (Yaşasın Başkan Apo) sloganı attığı gerekçesiyle hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan dava açılan Abdullah İzgi beraat etti. Mahkeme gerekçeli kararında, “Sanık kendisine verilen 12 yıllık mahkumiyet kararını eleştirmek için söz konusu sözleri sarf etmiştir. Atılan slogan teşvik edici değil, bu nedenle slogan ifade özgürlüğü kapsamında atılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır’da, 2009 yılında gözaltına alındıktan sonra hakkında ‘terör örgütüne üye olma’ suçundan dönemin özel yetkili 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan Abdullah İzgi 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaya tepki gösteren İzgi, duruşma salonunda "Biji serok Apo" (Yaşasın Başkan Apo),  sloganı attığı gerekçesiyle hakkında, kapatılan Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan hakkında dava açılan İzgi, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. İzgi, karar sonrası temyiz için Yargıtay’a başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay, İzgi’nin taleplerini haklı bularak dosyayı bozdu.

Yargıtay’ın bozduğu dosya Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görüldü. Geçtiğimiz gün görülen davada mahkeme heyeti, sloganın ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek İzgi’nin beraatına karar verdi.

HERKES GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİPTİR

Gerekçeli kararını da açıklayan mahkeme, sanığın dile getirmiş olduğu sözlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çekerek, “Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerir. Bu madde devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutulmalarına engel değildir” ifadelerine yer verdi.

CEZAYA TEPKİ OLARAK SLOGAN ATTI

Mahkeme, ‘biji serok Apo’ (yaşasın başkan Apo) şeklinde atılan sloganın ‘silahlı terör örgününün’ propagandası dışında kaldığını belirterek, “Sanık 17 celse kendisi hakkında verilen 12 yıl hapis cezası hükmünün açıklanması sırasında suç konusu sözleri sarf etmiştir. Yargılamanın son celsesine kadar bu yönde bir söz sarf etmeyen sanığın kendisi hakkında verilen 12 yıl hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanması sırasında bu sözleri sarf etmesi hakkında verilen 12 yıl hapis cezasını kabullenmemek ve bu mahkumiyeti eleştirmek mahiyetinde sözleri sarf etmiştir. Dolayısıyla sanığın ‘terör örgütünün’ üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde slogan atma şartı gerçekleşmemiştir. Bu nedenle atılan slogan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında ele alınmaktadır” sözlerine yer verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.