Bilim kanserle savaşta yeni silah keşfetti: Yellenmek!

Bilim kanserle savaşta yeni silah keşfetti: Yellenmek!
Belki haberi gördüğünüz zaman bir şaka olduğunu sanabilirsiniz ancak konu oldukça ciddi. Gündelik hayatta küçük düşme sebebi ve hatta saygınlık kaybına yol açan yellenme eylemi hakkında yeniden ve şakasını yapmadan düşünmemiz gerekiyor olabilir.

 

Bilim kanserle savaşta yeni bir cephe açtı ve bu cephe biraz kokabilir aman dikkat...

 

Öncelikle "ben öyle şeyler yapmam" demeyin. Bilimsel gerçek ama farkında olmadan ama bilerek, uykuda ya da ayaktayken her insan günde ortalama 14 kez yelleniyor. Yani bu bizim bir gerçeğimiz. Sadece toplum önünde yapmaktan kaçınıyoruz. Bunun sebebi de bazen komik sesler çıkması bazen de kokması. Sosyal hayatta başkaları tarafından aşağılanmamak için gizlice ya da saklanarak, çaktırmadan yelleniyoruz. Peki bunu yaparak çok özel bir tedavi yönteminden kaçınıyorsak?

The Guardian'ın haberine göre, Exeter Üniversitesi uzun zamandır vücutta yer alan hücrelerin kokular ve solunum üzerinden nasıl etkilendiğini inceliyordu. Hidrojen Sülfid, yıllardır insan vücuduna zararlı bir gaz olarak anılıyordu ancak Exeter'li araştırmacılar, belirli bir oranda alınan Hidrojen Sülfid'in teneffüs edilmesi halinde vücuttaki hücrelerin mitokondirasında çok olumlu etkiler yarattığını tespit ettiler. Bu kansere kadar bütün hücresel hastalıkların tedavisinde önemli bir basamak olarak görülüyor.

İnsan yellendiği zaman %59'u nitrojen, %21'i hidtojen, %9'u karbon dioksit, %7'si methan, %4'ü oksijen ve %1'i sülfürden oluşan bir Hidrojen Sülfid karışımı salgılıyor. Bu da Exeter'li araştırmacılara göre hücreleri tedavi edebilecek ideal bir gaz karışımı.

Bu fikri sıradışı bulabilirsiniz ancak solunumla tedavi Tıbbın sıkça başvurduğu yöntemlerden. Buğuseptil gibi bir tedavi yöntemi yıllardır kullanılıyor ve yadırganmıyor. Sonuç olarak bir gazın solunum yoluyla insan vücuduna şifa sağlaması çok da yeni bir haber değil. Burada ilginç olan yıllardır utancımızdan herkesten sakladığımız bir gazın şifa niteliğinde olduğunun keşfedilmesi!

Yellenmek dünyadaki farklı kültürlerde farklı anlamlara sahip. Misal Güney Amerikalı Yanomami kabilesinde yellenmek bir tebrik, bir kutlama niteliği taşıyor. Hal böyleyken dünyanın büyük bölümünde bir alay sebebi olan yellenmenin faydalarını çok öncelerden keşfetseydik, bugün sosyal yapımızdaki yeri çok farklı olabilirdi. Mesela Çin'de işi yellenmeleri koklamak olan profesyoneller var.

Nörobilimci Dean Burnett yellenmenin bilimdeki yeni yerini şöyle yorumluyor; "Yıllardır hayvanların birbirlerinin poposunu kokladıklarını görüp ilkelce buluyoruz ama belki onlar vücuttan salınan gazdaki şifayı bizden önce keşfetmişlerdir. Bizim için bu bilimsel buluş tam bir çöp niteliğinde çünkü yüzlerce hatta binlerce yıldır kalıp haline gelmiş bir alay sebebinin kültürümüzdeki yerini değiştiremezsiniz. Kimse kansere karşı önlem olsun diye başkasının vücudundan çıkan gazları koklamaz. Ancak kendi başınızayken yellendiğinizde istemsiz şekilde kokluyorsanız, rahat olun hücreleriniz için iyi bir şey yapıyorsunuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.