Bingöl'de slikozis hastaları çaresizce ölümü bekliyor

Bingöl'de slikozis hastaları çaresizce ölümü bekliyor
Bingöl'ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Taşlıçay Köyü’nde devletin baskıları sonucu göç eden ve sonrasında işsizlikten dolayı kot taşlama işinde çalışmaktan kaynaklı slikosiz hastalığına yakalan 100'e yakın yurttaş, kendilerine yardım eli uzatılmasını bekliyor

BİNGÖL Karlıova İlçesi’ne bağlı Taşlıçay (Çırık) Köyü’nde ikamet eden 100'e slikozis hastası, çaresiz bir şekilde yakalandıkları hastalığın pençesinde. 90'lı yıllarda köylerinin koruculaştırılmasının ardından göç etmek zorunda kalan ve gittikleri İstanbul gibi kentlerde iş bulamayınca çaresizce kot taşlama işinde çalışmak zorunda kalan yurttaşlar, yakalandıkları bu amansız hastalık karşısında yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi. En son 23 Mart'ta, 24 yaşındaki Osman Ceylan isimli hastanın hayatını kaybetmesiyle birlikte köyde hastalıktan dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı da 11'e yükseldi. 10 kişinin yaşamı ise solunum cihazına bağlı, Çoğu evli ve çocuk sahibi olan bu hastaların bir kısmı geçimlerini 3 ayda bir devletin kendilerine verdiği cüzi bir maaş ile sağlayabiliyor. Onunla da zar zor geçiniyorlar. Üstelik hayatlarını kaybetmeleri halinde verilen bu maaş da kesiliyor.  İlçeye bağlı çevre köylerde de çok sayıda yurttaşın bu hastalığa yakalandığı belirtilirken, slikosiz hastaları, köy şartlarından dolayı rahatsızlıklarının kendilerini daha da zorladığını belirtti.

Hastalıktan dolayı oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamak zorunda olan bu hastalardan Hasan Dündar (29), 5 yıldır yakalandığı bu hastalık sonucu 2 yıldır sağlık durumunun giderek kötüleşmesine rağmen kendilerine 3 ayda bir verilen engelli maaşın sadece hastaneye gidiş geliş masraflarını karşılamaya yettiğini belirtti. Yine Karlıova'da göğüs hastalıkları doktoru olmadığından dolayı Bingöl yada Erzurum'a gitmek zorunda kaldıklarını aktaran Dündar, yaşadıkları sorunların en aza indirilmesi için yetkililere duyarlılık çağrısı yaptı. 

Bir başka slikozis hastası Faysal Demir ise köyde sık sık elektrik kesintisi yaşanmasından dolayı oksijen cihazlarını çalıştıramadıkları kaydetti. Demir, bu yüzden de kimi zaman oksijen almak için ilçe merkezine gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.