Bingöl’e düşen göktaşında 60 element var

Bingöl’e düşen göktaşında 60 element var
Bingöl Üniversitesi, Sarıçiçek köyüne düşen göktaşının kısmi analiz sonuçlarını açıkladı. Düşen meteorun “Howardite ve Eucrite” türü olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğu belirtildi.

 Bingöl Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol ve Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, inceledikleri göktaşı numunelerinin kısmi analiz sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, toplanan meteoritlerin fiziksel, yapısal, jeolojik ve kimyasal analizlerinin FT-IR spektroskopisi, Raman spektroskopisi ve AAS, ICP-MS, XRD, SEM-EDX gibi yöntemlerle yapılacağını ve böylece meteoritlerin sınıflandırılacağı belirtildi. Açıklamada, “Sarıçiçek meteorunun atmosfere girerken NASA’nın uyduları tarafından da tespit edilmiştir ve meteorun çapının yaklaşık 50 santim büyüklüğünde, atmosferde yaklaşık 40 kilometrelik bir yükseklikte parçalandığı ve oldukça dik bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. Akabinde NASA ve İstanbul Üniversitesinden bir ekip üniversitemize gelmişlerdir. NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesinden bir ekip oluşturularak, 4 gün süreyle Sarıçiçek köyü ve civarında araştırma yapılarak, bulunan meteorların kütleleri tespit edildi. Bunların bulundukları yerler ve koordinatları alındı” denildi.

  Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğu belirtilen açıklamada, oluşan konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında bulunan meteorun var olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

  “Büyüklükleri 2 gramdan başlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulundu ve daha bulunmayan, bulunup da kayda geçmeyen meteorlar var. Bu yönde çalışmalar geniş kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Öte yandan Türkiye’de, üniversitemizde dahil olmak üzere 5 üniversite ile NASA’nın da dahil olduğu 21 üniversite ve araştırma merkezi, Sarıçiçek meteorlarını incelemek üzere bir konsorsiyum oluşturuldu. Bu konsorsiyumda her üniversite belirlemiş olduğu çalışmaları yapıyor. Üniversitemiz laboratuvarlarında analizlerin bir kısmı yapıldı ve elde edilen datalar NASA'ya gönderildi.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.