'Bir kadının kendilerine karşı direnmesinden korkuyorlar'

'Bir kadının kendilerine karşı direnmesinden korkuyorlar'
Kobanê'ye yönelik Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetesinin başlattığı saldırılar 54. günü geride bırakırken, şehir savaşının bütün şiddetiyle sürdüğü doğu cephesinde en ön mevzilerde yer alan YPJ savaşçıları çetelere zılgıtlarıyla korku salıyor.

KOBANÊ -  YPJ savaşçısı Gulbahar, "Bizim tilililerimiz düşmana korku, arkadaşlarımıza da moral veriyor" derken, YPJ savaşçısı Gilîdax Cûdî ise, tilililerinin ülkelerinin tililileri olduğunu belirterek, "Birçok kez bizler tilili çekince onlar mevzilerini bırakıp kaçıyorlar. Düşman bizim sesimizden, bir kadının kendilerine karşı direnmesinden ve mevzi tutmasından korkuyor" diyor.



Kobanê'ye yönelik DAİŞ (IŞİD) çetelerinin saldırıları 54 günü geride bıraktı. YPG/YPJ savaşçılarının amansız bir direniş sergilediği ve DAİŞ çetelerine ağır kayıplar verdikleri doğu cephesinin ön mevzilerindeki YPG/YPJ savaşçılarının, tüm zorluklara rağmen morallerinin oldukça iyi olduğu görülüyor. IŞİD'in yoğun saldırılara gerçekleştirdiği bu cephedeki mevzilere gitmek için deyim yerindeyse "ölümü göze almak" gerekiyor. DAİŞ çeteleri en yoğun havan saldırılarını gelişi güzel bu cepheye yönelik gerçekleştiriyor. Yine sokaklardan geçerken, keskin nişancılara hedef olmamanız için eğilerek hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Bazı sokaklarda ise keskin nişancıların atışlarından korunmak için binadan binaya tüneller açılmış. Bu tünelleri kullanarak bir başka sokağa veya bir başka binaya geçiş yapıyorsunuz. Çatışmaların yoğun yaşandığı bu cephedeki mevzilerde bulunan YPG/YPJ savaşçılarının ise, morallerin oldukça yüksek olduğu görülüyor.

kadinasker-2.jpg 


'KADININ KENDİLERİNE KARŞI DİRENMESİNDEN KORKUYORLAR'

Kobanê'deki kadın direnişin ayrı bir anlamı olduğunu dile getiren Cûdî, buna ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: "Buradaki kadın direnişi çok farklı. Bütün dünya tarihine bakıyoruz. YPG'deki kadın direnişi gibi bir direnişle karşılaşmıyoruz. Bizler kendi öz irademizle savaşıyoruz. Arkadaş da bahsetti, tilili çekerek savaşıyoruz. Tilililerimiz ülkemizin tililileridir. Düşman bizim sesimizden, bir kadının kendilerine karşı direnmesinden ve mevzi tutmasından korkuyor. Hele hele karşısında tilili çekerek direnen bir kadını görünce de titremeye başlıyor. Mesela birçok kez bizler tilili çekince onlar mevzilerini bırakıp kaçıyorlar. Burada birçok kadın arkadaşımız şehit oldu. Onlar bizi zafere taşıyor. Şehit Arîn, Şehit Berfîn, Şehit Axîn ve daha birçok şehit verdik. Onlardan aldığımız morali başka hiçbir şeyde almadık. Burada en büyük öncülüğü de kadın arkadaşlarımız yaptı." Bütün kadınlara gelip Kobanê'de direnmeleri çağrısında bulunan Cûdî, "Sadece Rojavalı kadınlar değil, Güneyli, Rojhilatlı, Kuzeyli kadınlar da gelmeli. Dünyanın her yerindeki kadınlar gelip, kendileri için direnmeliler. Çünkü bizim hareketimiz kadın hareketidir. Türk, Arap, Alevi, Êzidî kadınları gelsinler ve dirensinler" diyor. İbrahim Aslan / Ersin Çaksu-Diha
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.