Bir okulda 4 okul var

Bir okulda 4 okul var
Kentteki eğitim sorunlarını yerinde tespit etmek için Diyarbakır’a gelen Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bazı okullarda öğrencilerin 50 ile 60 kişilik sınıflarda ders gördüğünü belirterek, “Diyarbakır’da bırakın tekli eğitimi, ikili eğitime dahi geçilmesi büyük bir başarı olacaktır. Çünkü bir okul içinde 4 okul var.

Harun AYTULUN/ÖZEL

 Tigris Haber-Böylesi bir ortamda çocuklarımız nasıl bir eğitim alacak. Biz Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir durum ile karşılaşmadık” dedi.

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, sendikal çalışma ve eğitim sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla Diyarbakır’a geldi.  Resmi kurum temsilcileri ile görüşen Yıldırım daha sonra gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin’i ziyaret etti.

Diyarbakır’da yaptığı görüşmeleri ve izlenimlerini paylaşan Yıldırım, önemli açıklamalarda bulundu. Ülkedeki eğitim sorunlarını yerinde tespit etmek ve sonuçlarını Bakanlığa rapor etmek için Diyarbakır’a geldiklerini belirten Yıldırım, “Ak Parti hükümeti döneminde şuana kadar 7 Milli Eğitim Bakanı görev aldı. Göreve gelen her yeni Bakan, bir önceki Bakanın çalışmalarını yetersiz bulup yeni bir sisteme geçinilmesi gerektiğini ifade ederek, yeni bir uygulama getiriyor. Bu uygulama Dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Üç yılda bir değişen eğitim sisteminin verimli sonuçlar vermesi beklenemez. Aslında biz kültürel olarak Avrupa Devletlerinden daha geniş bir kültüre sahibiz. Asıl sorun şu bu sistemi yöneten kişilerin bunu becerememesidir. 16-17 yıllık bir iktidarın en üst düzey yöneticisinin eğitim sisteminde geriyiz ve bunu dile getirmesi büyük bir başarısızlığın göstergesidir” şeklinde konuştu.

Ücretsiz sağlık ve eğitim istiyoruz

Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da liyakat sistemi ile alım yapılmadığını belirten Yıldırım, “Okullara idareci olarak atanan bu kişiler de liyakat olmadığı için sorunları tespit edemiyor ve çözüm üretemiyor. Eğitim iş sendikası olarak Devletin birinci görevi olarak ücretsiz sağlık ve eğitim görevini doğru bir şekilde yerine getirmesini istiyoruz” dedi.

Eğitim’de öğrencilere daha iyi koşullar sunmak için Diyarbakır’da geldiklerini iade eden Yıldırım, “Eğitim İş Sendikası olarak öncelikli hedefimiz çocuklarımız. Çocuklarımızın örgün olarak iyi bir eğitim almasıdır. Bunu yaparken de parasız kendini geliştirebileceği çağdaş bir eğitim sistemi sunmak bunun için mücadele ediyoruz. Bunun tespitini yerinde yapmak için Diyarbakır’a geldik.  Amacımız sahada tespitler yapmak ve eksikliklerimizi yerinde görmektir. Diyarbakır’daki okulları, sınıfları memur ve hizmetlileri ziyaret edip yaşadıkları yerlerde ki eğitim sorunları ve eğitime bakış açıları ile ilgili bilgiler alıyoruz. Bu bilgileri kamuoyu ile paylaşıp sonuçları Bakanlığa rapor halinde sunuyoruz.  Sendika olarak toplumu bilgilendirmek, Kamuoyunu aydınlatmak ve bu sorunların çözümünü sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Hayal kırıklığı ile karşılaştık

Kent eğitimi ile ilgili önemli tespitlerde bulunduklarını ifade eden Yıldırım, “Eğitim alanında en büyük sorun Türkiye’de ki çocuklarımıza eşit olarak sunulması gereken bina ihtiyacıdır. Çocuklar için iyi bir alan yaratılmalıdır. Bina olarak içerisinde spor salonu, Atölyeler, Resim alanları gibi çeşitli imkanlar sunulmalı. Bu noktada çocuklarımız kendi yetenek alanını keşfederek daha bir eğitim alabilecektir. Diyarbakır’da görgümüz tek şey üzülerek söylüyorum bunun tam tersi diğer illere gittiğimiz de ciddi anlamda tesisler ve binalar yapılmış. Diyarbakır’da ise büyük bir hayal kırıklığı ile karşılaştık. Bu bizim için büyük bir üzüntü, bırakın tekli eğitimi ikili eğitime dahi geçilmesi büyük bir başarı olacaktır. Çünkü okul binalarında birçok okulun öğrencilerin eğitim gördüklerini tespit ettik. Biz Türkiye’nin hiçbir yerinde bu durum ile karşılaşmadık. Bir süre önce Diyarbakır’da meydana gelen olumsuz nedenler olabilir. Amacımız çocuklarımızı kurtarmaktır. Çocukların eğitim alanında önünün açılmaması kendini ifade edememesi ve yeteneklerini keşfetmemesini engelleyen bir eğitim sistemi kurulduğunu gördük.

Bir binaya 4-5 okul sıkıştırılmış

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı il bazında eğitim başarı sıralamasında Diyarbakır son sırada bulunmaktadır. Oysaki Türkiye’deki bütün çocuklarımız aynı yeteneklere ve zekaya sahiptir. Ancak Edirne’de veya Adana’daki okul imkanlarının kapsamlı olması, Diyarbakır’da ise bu imkanların olmaması burada ki çocuklarımızın eğitim ve yeteneklerini keşfetme konusunda geride kaldıklarını tespit ettik. Diyarbakır’da binaların içerisine dört beş okulun sıkıştırılması hatta 20-30 kişilik sınıflarda 50 kişi eğitim alıyor ise Diyarbakır’ın eğitimde bu kadar geri olması şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü, “Eğitim iş sendikası olarak her zaman şunu söylüyoruz;  Türkiye için hem ekonomik hem de diğer konuların çözümü için eğitim şarttır. Ülkemizde ki temel problem eğitimin sürekli dönüşüme sürüklenmesidir. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarda eğitim konusunda başarısız olduklarını her defasında dile getiriyor. Ancak söylemek ile olmuyor icraat gerekir. Ak Parti hükümeti döneminde şuana kadar yedi Milli Eğitim Bakanı görev aldı. Göreve gelen her yeni Bakan, bir önceki Bakanın çalışmalarını yetersiz bulup yeni bir sisteme geçinilmesi gerektiğini ifade ederek, yeni bir uygulama getiriyor.  Bu uygulama Dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Üç yılda bir değişen eğitim sisteminin verimli sonuçlar vermesi beklenemez. Aslında biz kültürel olarak Avrupa Devletlerinden daha geniş bir kültüre sahibiz. Asıl sorun şu bu sistemi yöneten kişilerin bunu becerememesidir. 16-17 yıllık bir iktidarın en üst düzey yöneticisinin eğitim sisteminde geriyiz ve bunu dile getirmesi büyük bir başarısızlığın göstergesidir. Sendika olarak mülakat sistemine karşıyız, liyakat bazlı bir sistemin olmasından yanayız. Ama mevcut siyasi sistemden kendilerine yakın kişileri alıyor.  Okullara idareci olarak atanan bu kişiler de liyakat olmadığı için sorunları tespit edemiyor ve çözüm üretemiyor. Eğitim iş sendikası olarak Devletin birinci görevi olarak ücretsiz sağlık ve eğitim görevini doğru bir şekilde yerine getirmesini istiyoruz. Biz eğitimde başarılı değiliz, çocuklarınızı özel kolejlerde okutun şeklindeki ifadeler kabul edilemez” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum