Birdal: Biz Kobanê'ye diyoruz, Türkiye çetelere koridor açıyor

Birdal: Biz Kobanê'ye diyoruz, Türkiye çetelere koridor açıyor
HDK İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu üyesi ve eski milletvekili Akın Birdal, Kobanê'ye bir an önce insani koridor açılması gerektiğini belirtti.

URFA -  "Biz insani koridor derken, Türkiye tarafından IŞİD'e her türlü lojistik desteğin sağlandığına dair çok önemli duyumlar ve tespitler var" dedi. 


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu üyesi eski parlamenter Akın Birdal; DAIŞ çetecilerinin saldırılarının ardından 24 bini kadın 6 bini 0-3 arası çocuklardan oluşan 50 bine yakın Kobanêlinin göç etmek zorunda kaldığı Suruç'a gelerek çadır kentlerdeki durumu ve insan hakları ihlalleri konusunda incelemelerde bulundu. Birdal, gözlemleri ve temaslarında ortaya çıkan verileri raporlaştırarak HDK Daimi Barış ve Demokrasi Koordinasyonu'na sunarak gerekli çalışmalar için adım atacaklarını belirtti.

'Girişimlerde bulunulacak' 

Ziyaretlerini İnsan Hakları Haftası'nda gerçekleştirdikleri ve bu vesileyle yaşanan sorunlara insan hakları ve özgürlükler açısından dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Birdal, başta çadır kentlerde yaşayan Kobanêlilerin sağlık, eğitim, beslenme gibi sorunları noktasında gözlemlerde bulunduklarını söyledi. Birdal, ortaya çıkan ihtiyaçları Antep'te sivil toplum örgütleri temsilcileri ile görüşüp karşılamak amacıyla girişimlerde de bulunacaklarını söyledi. 

'Maraş Valisi'nin tutumu insanlığa karşı utançtır'

Buna örnek olarak Maraş'ta sınır dışı edilen Kobanêlilerigösteren Birdal, durumun tamamen hukuksuz ve keyfi bir uygulama olduğunu ve kendilerine 19 Aralık 1978 Maraş katliamını hatırlattığını söyledi. Birdal, "Maraş Valisi'nin keyfi tutumu insanlığa karşı bir utançtır" dedi.

gerekiyor" diye konuştu.

'İnsani koridor yok ama IŞİD'e destek var'

Kobanê'ye insani koridor noktasında hala adım atılmamış olmasını da eleştiren Birdal, bir an önce bu insani koridorun açılması ve Türkiye'deki demokrasi güçlerinin organizesiyle bu koridorun desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Birdal, "Şimdi bir yandan biz insani koridor derken, Türkiye tarafından IŞİD'e her türlü lojistik desteğin sağlandığına dair çok önemli duyumlar ve tespitler var" diyerek hükümetin tutumunu da eleştirdi.
Hükümetin sıkça dillendirdiği "kamu düzenine" de atıfta bulunan Birdal, kamu düzeninin hükümetin insani ve ekonomik olanakları kamu için seferber etmesi ile mümkün olacağını söyledi. Birdal, "Bir insanın beslenme yaşama hakkı ile iç içedir. Kamu düzeni böyle sağlanır. Yoksa Kobanê üzerine planlar yaparak ve oradaki halkın direnişine ve buradakilerin dayanışmasına düşmanlık ederek kamu düzeni sağlanmaz. Gerçekten insanlık onuru burada dimdik. Bunu paylaşmak ve kalıcı kılmak gerekiyor. Dayanışmaya gereksinin var. Bunu hızlandırmak gerekiyor. Tüm olanaklarımızı seferber etmeliyiz" dedi.(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.