“Birlikte yaşa ve dans et”

“Birlikte yaşa ve dans et”
Diyarbakır’da, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nca, Türkiye ile Ermenistan gençleri arasındaki ilişkileri düzenlemek amacıyla “Birlikte Yaşa ve Dans Et” sloganıyla gösteri düzenlenecek.

Gösterinin eğitmeni Anahit Karapetyan, “Türkiye ve Ermenistan’ın politik duruşlarına rağmen, biz gençlerin böyle bir çalışma yapması çok anlamlı İnşallah bizim bu çalışmamız iki devletin kaynaşmasını neden olur” dedi.

 

Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - Toplum Günülüleri Vakfı, halk dansları aracılığı ile Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiyi pekiştirmek için “Birlikte Yaşa ve Dans Et” etkinliği düzenliyor. Proje kapsamında Ermenistan’dan dokuz oyuncu, bir eğitmen, Türkiye’den de on oyuncu bir proje koordinatörü çalışmada yer alıyor. Kaynaştırma amaçlı yapılan etkinlik çerçevesinde Türkiye’de Diyarbakır, Muş, Van ve Doğubeyazıt’ta, Ermenistan’ın ise Gümri, Vanadzor, Spitak, Dilijan, Sevan, Yerevan şehir ve ilçelerinde dans gösterileri yapılacak. Bu gösterilere halkın katılım göstermesi de sağlanarak, halklar arasında karşılıklı diyalog geliştirilecek. Etkinlikler 5 gün Türkiye’de, 5 gün ise Ermenistan’da olmak üzere 10 gün sürecek.

“Oyunlar birbirine çok benziyor”

Proje Koordinatörü Zekeriya Dündar, uzun bir hazırlık sürecinden sonra dans gösterisi için Diyarbakır’a geldiklerini kaydederek, “Hem Ermenistan halk oyunları hem de Türkiye halk oyunları birbirine çok benziyor. Bu halk oyunlarında insanlar el ele ve omuz omuza dans etmektedir ki bu da birbirine güveni ve dayanışmayı göstermektedir” dedi.

Dündar, dansın sadece bu birlikte yaşamayı ve karşılıklı güveni aşılamak olduğunu belirterek, “Faklılıkları bulmak çok kolay, çünkü insanlara sen beyazsın ya da sen siyahsın demek çok kolay ama benzerlikleri yaşamak zor. Öncelikli benzerliklerden birleşmek lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Gelince, yolda çok duygulandım”

Ermenistan halk dans eğitmeni Anahit Karapetyan ise, uzun bir süredir, diğer uluslarla iletişim kurmak istediğini ifade ederek şöyle konuştu,                                       “Bu proje bu buluşmaya vesile olduğu için çok mutluyum. Çünkü Türkiye ve Ermenistan devlet olarak farklı düşünüyor. Halk farklı düşünüyor. Bu yüzden proje beni çok etkiledi. Diyarbakır’a gelişimiz kesinleştiğinde çok heyecanlandım. Diyarbakır bana Ermeni kenti hissi yaşatmadı. Ama yolda gelince çok duygulandım”

Türkiye ve Ermenistan’ın politik duruşlarına rağmen, gençlerin bu çalışmada yer almaları çok anlamlı olduğunu kaydeden Karapetyan, “İnşallah bizim bu çalışmamız iki devletin kaynaşmasını neden olur. Belki çok dost olamayız. En azında önyargılarımızdan ve varolan nefretimizden kurtulabiliriz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.