Bitmeyen Çalışma İsyan Ettirdi!

Bitmeyen Çalışma İsyan Ettirdi!
Seyrantepe’deki 1. Sanayi ve 2. Sanayi sitesinde başlatılan alt yapı çalışmaları esnafı isyan ettirdi. Çalışmalar nedeniyle toz duman içinde kalan esnaflar, “DEDAŞ elektrikleri, Belediye ise suyu kesiyor ancak herhangi bir çalışma yürütmüyorlar.

Menekşe ARANCAK - Resul ÖNEN'in Özel Haberi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DEDAŞ tarafından yaklaşık bir yıl önce Seyrantepe’deki 1. Sanayi ve 2. Sanayi sitesinde başlatılan alt yapı çalışmaları esnafı isyan ettirdi. Çalışmalar nedeniyle toz duman içinde kalan esnaflar, “DEDAŞ elektrikleri, Belediye ise suyu kesiyor ancak herhangi bir çalışma yürütmüyorlar. Abdest almak için camilere gitmek zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca hem biz hem müşterilerimiz mağdur oluyor” tepkisinde bulundular.

Yaklaşık bin iş yerinin bulunduğu Diyarbakır’daki 1. Ve 2. Sanayi sitesinde, Belediye ve DEDAŞ görevlileri 1 yıl önce alt yapı çalışmasına başladı. Ancak başlatılan alt yapı çalışmaları büyük bir eziyete dönüştü. Bir yandan kanalizasyon, su şebekesi, diğer yandan elektrik ve internet şebekelerinin yer altına alınması, çalışmaların plansız ve programsız yürütülmesi, sanayi sitesinin her tarafında yolların delik deşik olması esnafı maddi ve manevi olarak olumsuz etkiledi. Tüm bunların yanı sıra sanayi sitesinin her yerinden tozların yükselmesi ise var olan sıkıntıları ikiye katlıyor.img_6218.jpg

HER YER TOZ VE DUMAN, KİMSE GELMİYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz sanayi esnafı içini gazetemize döktü. Sanayide elektrikler yer altına alındığı halde elektrik sorunlarının hala devam ettiğini dile getiren Aziz Vuranel, “Ben sabahları dükkanımı açmaya gidiyorum ama iş yapamıyorum çünkü yapılan yeraltı çalışması bizleri mağdur ettiği gibi üstüne birde bu yaz sıcaklarında asfalt çalışması da yapılmıyor. Durum böyle olunca toz duman içinde iş yapamıyoruz. Sanayide böyle bir sorunla karşılaşmak bizim iş yapmamızı engelliyor. Yolları böyle gören vatandaşlar sanayiye işi düştüğü halde gelmek istemiyorlar. Çevre bölgelerden ilçelerden gelenler bize uğramaz oldular ve bizler de iş yapamaz duruma geliyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz, biran önce bu mağduriyetlerin giderilmesini ve asfalt çalışmasının da yapılmasını istiyoruz. Tozlu ve dumanlı havada çalışmak istemiyoruz” dedi.

‘HİZMET DEĞİL EZİYET’

Bir yıldan beri bu çileyi çektiklerini anlatan ve ismini vermek istemeyen başka bir esnaf ise,  ‘’Cumartesi ve Pazar en yoğun zamanlar olmasına rağmen bu günlerde durmadan elektrik ve su sıkıntı yaşıyoruz. Bizler,  kendi imkanlarımızla su tesisatı yaparken bu seferde elektrik kabloları kopup zarar görüyor. Kendi imkanlarımızla elektrik temin etmeye çalışıyoruz. Zararımız kazancımızdan daha fazla oldu. Hizmet ettiklerini sanıyorlar ama eziyet ettiklerinin farkında değiller.  Geçen yıl Haziran ayından bu yana çalışmalar sürüyor ve tabi bitmek bilmiyorlar. Geçen yıl elektriğin yer altına döşemesiyle sorunlar başladı.  Ardından su, sudan sonra kanalizasyon derken tam bir yıl oldu ve bu rezilliği bir yıldır çekiyoruz” şeklinde konuştu.

‘TOZ VE DUMANDAN NEFES ALAMIYORUZ’

Asfalt çalışmalarının başlamadığını, 1. ve 2. Sanayi Sitesi’ndeki kazı çalışmaları sonrası mağdur olduklarını dile getiren başka bir esnaf ise, “ İki gün sonra asfalt çalışmalarına başlanacak diyor ama o da tam kesin değil. Bir de komik olan diğer bir taraf da ‘ikinci sanayi sitesi suya kavuştu’ diye haberler çıktı, sanki daha önce suyumuz yoktu da ilk kez bu bölgeye su gelmiş gibi gösteriyorlar. Zaten bizim suyumuz hep vardı sadece bu çalışmalar olduğundan beri yok. Bütün sıkıntılar bir yana bir de sağlık faktörü var. Gerek esnafın gerekse de müşterilerin bu yazın sıcağında yerdeki tozu dumanı soluklaması ne kadar sağlıklı olabilir ki, zaten dışarıda sıcaktan nefes alamayacak durumdayız. Bir de bu tozlu havayı nasıl soluyalım ki, biz de insanız. Ama bizle de bitmiyor. Şu sitedeki ağaçların toz dumandan nasıl yıprandıklarını sizler de görüyorsunuz, bunlar da canlı neticede. Şuan bizim bulunduğumuz blok diğerlerine nazaran daha geniş daha ferah. Bir de diğer esnafların kaldığı blokları görseniz berbat haldeler, onların sıkıntısı bizimkimizden çok daha fazla. Çamur ve pisliğin içindeler. Esnaf dükkanının önüne bir tane araba alamayacak duruma geldi. Bir yıldan fazladır çektiğimizi çektik bakalım umarım biran önce son bulur da biz de müşteriler de ve hatta ağaçlarda da bu sıkıntılardan kurtulur’’dedi.

 

img_6184.jpg

‘BİR SANAYİ DÜŞÜNÜN Kİ NE ELEKTRİĞİ VAR NE DE SUYU’

 Su sıkıntısı, internet sıkıntısı ne ararsan var’’diyen Ali Bacaru adlı esnaf,’’Bu sitede esnafı neredeyse sıkıntıdan öldürecekler resmen.  Bir sanayi düşünün ki ne elektriği var ne de suyu. Bizler evimizden çıkıp ekmek parası kazanalım diye işimize geliyoruz ama bu sıkıntılar yüzünden iş yapamıyoruz. Bir umutla yine de bekliyoruz beklemeye de devam ediyoruz. Jeneratör ve su depoları olan bir şekilde işini yürütüyor olmayanlar ise sabahtan akşama kadar bu toz dumanın içinde oturup müşteri bekliyor.’’diye belirtti.

'YAPIN, BİTİRİN ARTIK!'

Bir yıldır bu çalışmaların yarattığı sıkıntılar ile karşı karşıya kaldıklarını belirten esnaf Veysel Arslan,  "DEDAŞ’tan kaynaklı elektrik sorunları yaşıyoruz. Gün içerisinde elektriklerimiz kesiliyor. Elektrik kesintisinden dolayı esnaf iş yapamıyor, vatandaş mağdur oluyor. Hizmet vermekte zorluk çekiyoruz. Elektrik kesintisi ve yol çalışmalarından dolayı ciromuzda ciddi bir düşüş söz konusu. Bu süreçte maddi olarak çok yıprandık. Ödemelerimizi geciktiriyoruz, ödeyemez duruma geldik. DEDAŞ’ı günde on kez arıyorum. Ana trafoda hata var gibi söylemler ile yaşadıklarımızı geçiştirmeye çalışıyorlar. Her gün bu mağduriyeti yaşıyoruz. Bütün işimiz elektrik üzerine kurulu. 'Yapın, bitirin artık!'diyorum" diye tepki gösterdi.

img_6194.jpg

SU İHTİYACIMIZI CAMİDEN KARŞILIYORUZ

Sorunların sadece elektrik ile sınırlı kalmadığını bunun yanı sıra su sıkıntısı çektiklerini de dile getiren Arslan, "Elektrik faktörünün yanında bir de su sıkıntısı da yaşıyoruz. Su ihtiyacımızı camiden karşılamaya çalışıyoruz.  Bu sorunlar ile nereye kadar boğuşacağız.  Bir yıla yakındır yollar bu şekilde bırakılmış. Müşterinin bu durumlardan dolayı bur da durması mümkün değil. Esnaf iş yapamıyor. Biz de insanız, toz içerisinde çalışmak zorunda kalıyoruz. Gelen insanlar da bu durumdan nasibini alıyor. Bir asfalt yapmak bu kadar zor mu?  Yetkililerin yaşadığımız bu mağduriyeti biran önce çözmesini istiyoruz" dedi.

'TOZDAN DOLAYI ALANDAKİ AĞAÇLARIN YAPRAKLARI DAHİ KURUDU'

Çalışmaların geçen yazdan beri devam ettiğini kaydeden oto tamircisi Ali Güneş, "Bu çalışmaların bitmesi gerekiyordu ama çok geciktiler. Bu çalışmaların biran önce bitmesini istiyoruz. Esnafların bu duruma düşmesinin nedeni, yetkililerin umursamaz tutumlarıdır. Elektriklerimiz sık sık gidip geliyor. Elektriği yer altına yerleştirmelerinin bir faydasını görmedik. Elektrik şebekesi yer altına yerleştirilince elektrik sıkıntısı kalmayacaktı, ama yine elektrik sıkıntısı yaşanıyor" diye konuştu. 

TOZDAN DOLAYI HASTA OLDUK

Güneş sözlerine şu şekilde devam etti: "Altyapı çalışmalarından dolayı bir yıldır su sorunu yaşıyoruz. Suyun olmamasından dolayı ihtiyaçlarımızı camide gideriyoruz. Abdest almak, namaz kılmak isteyen arkadaşlarımız camiye gitmektedir. Su ihtiyacımızı cami ve çevreden sağlıyoruz. Bu çalışmalar bitmezse, biz biteriz. İnsanlar tozdan ve ağır ilerleyen çalışmalardan dolayı bizi tercih etmemeye başladı. Bu tozdan dolayı hasta olduk. Ben bile hasta oldum. Buraya gelen birçok insan rahatsız oluyor. En çok çevre zarar görüyor. Tozdan dolayı alandaki ağaçların yaprakları dahi kurudu. Bu çalışmaların erken bitirilmesini istiyoruz."

img_6205.jpg

ESNAFIMIZ MAĞDUR OLDU

Konuyla ilgili görüştüğümüz 1. Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Aslan ise, esnafın yaşamış olduğu sıkıntıların farkında olduklarını belirterek, “Esnafımız yapılan çalışmalardan dolayı gerçekten mağdur olmuş durumda. Çünkü ilkel bir çalışma söz konusu. Durum böyle olunca esnafımız toz duman içinde çalışmak zorunda kalıyor. Yine çalışmalar sırasında zaman zaman ya elektrik, yada su kesiliyor. Esnafımız evet büyük bir zahmet çekti ama bir iş yapılırken elbette bir zahmet söz konusu olacak” dedi.

MUHABİRİMİZE YAKIŞIKSIZ DAVRANIŞLARDA BULUNDU

Aynı konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Selahattin Atatekin ise, yoğun olduğunu belirterek görüşme talebimizi reddetti, muhabir arkadaşımıza yakışıksız sözlerde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.