Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Bize “İslami Demokrasi Dersi” vermeye kalkmasınlar!

Bize “İslami Demokrasi Dersi” vermeye kalkmasınlar!

 

ŞEYHMUS DİKEN’İN İZLENİMLERİ…

Halkların Demokrasi Partisinin Diyarbakır İl Kongresi üç gün önce AKP’nin Diyarbakır İl Kongresini yaptığı salonda gerçekleştirildi. İki kongreyi de izleyen bir görevlinin özet ifadesi şuydu. “AKP kongresi Dicle’den, Bismil’den taşımalı sistemle getirilenlerden oluşmuştu. Şehir merkezinden katılan çok az insan vardı.” Kendisine sordum bu spor salonu kaç kişi alıyor. “Biz bu işi iyi biliyoruz. Oturma düzeni olarak 6.500 kişilik kapasite var. Ama bugün koridorlarda dolaşan ve ayakta izleyenleri de katarsak 13-14 bin dolayında bir izleyici ve katılımcı vardı” dedi.

Sahiden de salonda coşkulu, emekçi, binbir badireden geçip büyük bedeller ödemiş coşkulu bir kitle vardı. Sahnenin tam orta yerinin üzerine denk gelecek noktaya kocaman bir gülümseyen Abdullah Öcalan posteri asılmıştı. Sağ yanında Deniz Gezmiş, sol yanında ise Mahir Çayan vardı. Yanımdakilerden biri “keşke İbo (İbrahim Kaypakkaya) da unutulmasaydı” dedi.

Çok coşkulu kitleye egemen olan ana slogan “Bijî Serok Apo” idi. Ondan sonra da en çok “Bijî Sehildana Kobanê” sloganı ağırlığını hissettiriyordu.

HDP İl Kongresi müzik programı öncesinde sunucunun şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı ve hemen akabinde de Ey Reqîb marşı bütün salonca okundu.

Sanatçılar Bülent Turan, Pınar Aydınlar ve Ferhat Tunç; her biri birkaç parçadan oluşan seçilmiş şarkılarını paylaştılar. Ferhat Tunç’un birkaç kez dört gece barikatlerde birlikte kaldığı Kobanê savaşçılarına vurgu yaparak bestelediği ve ilk kez bu kongrede paylaştığı Kobanê parçası sahiden Kobanê’yi anlatan bir hüzün parçasıydı.

Salonu çepeçevre kuşatan balonlar ezeli ve ebedi sarı, kırmızı, yeşil renklerin yanında kadın rengi olan morla harmanlanmıştı.

Sanatçıların müzikal sunumlarından sonra Abdullah Öcalan’ın değişik dönemlerde kaydedilmiş görsel kayıtlarından oluşturulmuş bir kolaj izlettirildi kongre katılımcılarına.

HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanında DBP eşbaşkanı Kamuran Yüksek de kongrenin katılımcıları arasındaydı.

Kongre Divan Başkanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Fırat Anlı’nın başkanlığında oluşturuldu. Anlı; “yıllar evvel birileri Kobanê’den, Şengal’den söz etseydi kimseler farkında olmaz, tanımaz neresi olduğunu da pek bilmezdi. Ama Kürtlerin mücadelesi sayesinde bugün her bir şey dünyaya ayan beyan oldu. Kobanê zaferi yüreklerin başkenti Amed’e mübarek olsun. Birkaç gün evvel devletin gücüne rağmen bu salonu dolduramayanlar gelip de halkın gücünü ve coşkusunu görsünler,” dedi.

HDP eşgenel başkanı Figen Yüksekdağ ana tema olarak Kobanê üzerine odaklandığı konuşmasında; “Kobanê’ye nasıl selam gönderilir? Gelip de görsünler. Kobanêliler de nasıl selamı alır onu da gelip görsünler” dedi.

Kobanê Kantonundan Enver Müslim canlı olarak telefonla bağlandığı kongereye “Amed halkına selam ve şükranları”nı iletti.

Son olarak söz alan HDP Eşgenel başkanı Selahattin Demirtaş; salonun güçlü bir iradeyle “Amed seninle gurur duyuyor” sloganına karşı; asıl biz Amed’le gurur duymalıyız bu fedakarane tablo karşısında dedi. “Somaliye onbin konut yapma sözü verenler gelip Kobanê’de on bin konut yapsınlar. Bize aylardır neden Kobanê diyenlere! Biz de aylardır Kobanê’de, Rojava’da neden Kürde karşı savaşıyorsunuz demek durumundayız. Kobanê’de İslamın savaşı yok. Orada ırkçı faşizme karşı Barışın ve özgürlüğün savaşı var. Bugün bizlere İslami Demokrasi Dersi vermeye yeltenenlerin doksanlı yıllarda insanlarımızı enselerinden tek kurşunla katledip sonra da polis kararkollarına sığındıklarını henüz unutmadık. Madem buradan bu kürsüden Kobanê’ye selam gönderiyorsunuz bir karşılığı olmalı. Eğer samimiyseniz; Rojava’nın statüsünü, Kobanê’nin inşasını gerçekleştirmek için çaba içerisine girin. Girin ki samimiyetinizi görelim” dedi. Ve ardından “HDP’yi iktidara taşımaya hazır mıyız?” Deyip salonun güçlü sesiyle onayını aldıktan sonra konuşmasını tamamladı.

Divan Kurulunca tek Liste olarak seçimler yapılıp tamamlandıktan sonra; Divan Başkanı Fırat Anlı’nın sözü uzun süre salonda alkışlar ve zılgıtlarla karşılandı. Awa hatin awa çûn / Suwar hatin revîya çûn…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR