Böbreğinizde taş mı var?

Böbreğinizde taş mı var?
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Sait Yamiş , çocuklarda üriner sistem taş hastalıkları hakkında bilgi vererek, taş oluşumuna karşı günde en az 2 litre su içilmesi tavsiyesinde bulundu.

 

Opr. Dr.  Sait Yamiş “Üriner taş saptanan çocuklarda tıkanıklık ve enfeksiyon gibi akut problemlerin olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Çocuk yaş grubunda üriner sistem taş hastalığı yetişkinlere göre farklılık gösterir. Tıkanıklık veya enfeksiyon varsa önce üriner sistemdeki birikmiş kan ve enfeksiyona neden olabilecek sıvıların boşaltılması ile rahatlama sağlanmalıdır” dedi.

  LAZER İLE TAŞLARIN TEDAVİSİ MÜMKÜN

  Erişkinlere uygulanan vücut dışı ses dalgaları ile taş kırma tedavisinin çocuklardaki taş hastalıklarında da uygulanabildiğini belirten Opr. Dr.  Sait Yamiş “Kırılamayan taşlara ise endoskopik yani ameliyat kesisine gerek olmayan yöntemle yerleştirilen ince aletlerle taş, lazerle parçalanarak çıkarılmaktadır. Üriner sistem taş hastalıkları bulunan çocukların ailesinde yaygın taş hastalığı varsa ve çocukta taş oluşumu tekrarlıyorsa, bu hastaların genetik açıdan mutlaka uzman doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Çocuklarda böbrek daha hareketli ve küçük, idrar kanalı ince ve özellikle üst üreter duvarı zayıf olduğu için taş, çocuk hastalarında bu konuda deneyimli olan hekimler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde, hayati risk taşıyan ciddi sorunlar görülebilir. Taş oluşmasını önlemenin en önemli faktörü sıvı alımıdır. Günde en az 2 litre su içmediğinde idrar miktarı azalacak, yeteri idrar daha yoğun bir duruma gelecek ve idrardaki taş oluşturan maddelerin çökmesi ile yeni taşlar oluşacaktır” diye konuştu.

 

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.