“Bölge bu süreçte şaha kalkacak”

“Bölge bu süreçte şaha kalkacak”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman gibi illerin Türkiye'nin büyüme motoru olacağı bir döneme girdiklerini, artık bölgenin bu süreçte şaha kalkacağını belirterek, "Önümüzdeki süreçte batı ile arasındaki farkı kapatacak, son dönemdeki gelişmelerle arayı ka

BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Batman Şubesi'nce TPAO Kristal Park Devlet Konukevinde düzenlenen programa katıldı. Şimşek, burada yaptığı konuşmada, 80 yılda yapılanı 10 yılda gerçekleştirdiklerini, teşvikler noktasında Batman'a 100 liralık yatırım yapana 116 liralık yardım yaptıklarını bildirdi. Çözüm süreci ile bölgeye huzurun geldiğini, Batman'ın bu anlamda şanslı bir kent olduğunu kaydeden Şimşek, çevredeki şehirlere göre avantajının bulunduğunu, bu avantajı iyi kullanacaklarını aktardı. "Türkiye büyük petrol ve doğalgaz kaynakları olmadan da zengin olduğunu gösterebilen bir ülkedir. Ortadoğu'dan Çin'e kadar bir ilham kaynağı olabilir. Artık kaynaklarımız terörle mücadeleye değil, eğitim ve yatırıma gidiyor. Çözüm sürecinde önemli bir aşamadayız. Mecliste çözüm süreci tasarısının önemli bir kısmı kabul edildi" diyen Şimşek, ülkenin yaklaşık 2 yıldır huzurun tadına vardığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

"Cumhurbaşkanlığı önemli yıllar sembolik bir makamdı ama şimdi halk seçecek. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki uyum ülkenin istikrarı açısından çok önemlidir. Hükümetler için yüzde 50 üstü oy gerektirmiyor, ama cumhurbaşkanı halkın yüzde 50'sinden fazla oy alması lazım" ifadelerini kullanan Şimşek, bir nevi vesayet sisteminin ortadan kaldırıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanlığında istikrarın devam etmesinin çözüm süreci için önemli olduğunu belirten Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aksi halde tam tersi olur ve Türkiye'de bir uyum, sistemin tıkanması sorunu yaşanabilir. Bu nedenle tercihimizi iyi yapmalıyız. Başbakanımız aynı zamanda cumhurbaşkanı adayımızdır. Hemen hemen her noktada bu kadar güçlü bir kişilik olmazsa, bugün bu kadar güçlü bir Türkiye olmazdı. Türkiye yanı başındaki ülkelerden daha kötü olabilirdi."

Ekonomide önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Şimşek, Avrupa'daki küresel kriz ve dünyada petrol, doğalgaz fiyatlarının hızlı arttığı bir dönemde Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 3 kat arttığını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine rasyonel bir şekilde yaklaşılması gerektiğini, diğer seçimlere göre cumhurbaşkanlığı seçiminin farklı olduğunu dile getiren Şimşek, "Çoğu zaman bölge duyguları ile hareket ediyor. Adayın ilk turda da ikinci turda da şansı yok. O yüzden güçlü ve yapıcı bir şekilde bütün kriz dönemlerini bu noktaya getiren başbakanımıza büyük destek çıkması lazım. Bence bu çok kritik bir karar, basite ve hafife alınacak bir karar değildir" dedi.

Önemli bir dönemeçte olduklarını aktaran Şimşek, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Türkiye'nin yoluna güçlü bir şekilde devam edeceğini, 2015 sonrasında da tekrar güçlü bir hükümetle yeni reformlarla ülkenin batının en gelişmiş ülkeleri ile arayı kapatacağını vurguladı.

“Markaların üretim merkezi olacak”

Şimşek, Batman gibi illerin Türkiye'nin büyüme motoru olacağı bir döneme girdiklerini, artık bölgenin bu süreçte şaha kalkacağını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki süreçte batı ile arasındaki farkı kapatacak, son dönemdeki gelişmelerle arayı kapatıyor. Bu iyimser yaklaşım değil, sahada gördüğümüz ilgidir. Türkiye'nin en büyük firmalarına burada yer verdik. Yakında Batman konfeksiyonda önemli bir noktada olacak. LC Waikiki, Defacto gibi markalar üretim merkezlerini buraya kaydırıyorlar."

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ise kentin ekonomisinin gelişmesine katkı sunmak ve ihracatını artırmak için Batman'a şube açtıklarını söyledi. "Türkiye bu huzur ve istikrarı 100 yıldır bekliyordu. Çok şükür bunu yakalamış gibiyiz. Bizler artık aklı başında insanlarız. Kaprislerimizi geri plana atmalıyız. Fedakarlık göstermeliyiz, bunun sonucunda hepimiz kazanırız. Birbirimizin gözünün içine bakmalıyız, huzur için çalışmamız lazım" diyen Sert, birlikte el ele verip çalışarak ülkenin huzuru için geleceğini şekillendirmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Güçlü bir Türkiye'ye bütün dünyanın ihtiyacının olduğunu dile getiren Sert, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın 54 ülkesi ile temaslar kurduk. Oraların bizden beklentileri var. Bundan dolayı bizden ümit bekleyen insanların ümitlerini karşılıksız bırakırsak Allah bize hesap sorar. İçe kapanık bir Batman olunmamalı, dünyaya açılmalıdırlar. Bunun için güçlü olmamız lazım. Dolayısıyla o insanların ümitlerine neşter vuramayız. Dışarıya açılmış, global düşünen Batmanlılar olmalısınız. Yakın zamanda Türkiye yeni bir sürece giriyor. Cumhurbaşkanı seçimi ile Türkiye yeni bir yönetime kavuşacak. Hepimizin akıllı olması lazım, bunda hepimizin menfaati var." (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.