Bölgede Kobani kutlamaları…

Bölgede Kobani kutlamaları…
IŞİD'in Kobani'den çıkarıldığı haberleri üzerine birçok ilde gösteri düzenlendi.

İlyas AKENGİN

Diyarbakır'da binlerce kişinin katılımı ile yapılan gösteriler olaysız sona ererken, bazı illerde polis gösterilere müdahale etti.

YPG güçlerinin IŞİD’in 16 Eylül’den bu yana kuşattığı Kobani kasabasının merkezinde kontrolü tamamen sağladığı yönündeki haberler üzerine İstanbul, Diyarbakır, Van, Hakkari, Mardin, Şırnak, Muş ve Bitlis'te kutlama yapıldı.

Kutlamaların merkezi konumundaki Diyarbakır'da bir araya gelen binlerce kişi DBP il binası önünde bir araya geldi. İl binası önünde davul zurna eşliğinde halaylar çeken vatandaşlar, sık sık "Bijî berxwadana Kobanê" sloganları attı.

'Kobanê özgür Kürdistan'dır'

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, anons aracının üstüne çıkarak, sayısı ilerleyen saatlerde on bini geçen halka "Kobanê özgürdür. Kürdistan özgürdür" cümlesiyle seslendi.

Halkın bu coşkuyu yaşamayı hak ettiğini ifade eden İpek, herkesi kutlamalara devam etmek için yarın saat 15.00'te Batıkent Meydanı'nda yapılacak olan kutlamaya davet etti.

Polis geri çekildi

İpek'in konuşmasının ardından zafer coşkusunu kent sokaklarına yansıtmak için binlerce kişi İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşe geçmesinin ardından çevredeki binalarda yaşayan yurttaşlar da bu tarihi anı yaşamak için çoluk çocuk evlerinden dışarı çıkarak kitleye dahil oldu. Yürüyüşün başlamasından sonra çevrede konuşlandırılan zırhlı araçlar ve çevik kuvvet polisleri ise geri çekildi. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için yine yürüyüş kortejinin etrafında gençler tarafından güvenlik şeridi oluşturuldu.  Kitlenin Ofise ulaşmasıyla birlikte buradan da meşaleler yakarak toplanan yüzlerce kişi korteje dahil oldu. Valiliğe giden Ekinciler Caddesi ise yüzlerce çevik kuvvet ve TOMA'larla kapatıldı. Coşkulu kitle ise buradan yönünü İstasyon Meydanı'na çevirdi. Kutlamalar geç saate kadar sürdü.

Van'da müdahale

Van'da, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Sanat Sokağı'nda toplanan kalabalık, havai fişek atıp halay çekerek kutlama yaptı. Sürücülerin korna çalarak destek verdiği kutlamalarda bir grup gösterici, çevrede güvenlik önlemi alan polislere havai fişek ve taşla saldırdı.

Polisin biber gazıyla müdahale ettiği grup, ara sokaklara kaçarak Hacıbekir Caddesi'nde yeniden toplandı. Slogan atmaya devam eden göstericiler, yol kenarlarındaki buz parçalarını polise attı.

koo.jpg

Polisin yolu trafiğe kapatarak göstericilerin Cumhuriyet Caddesi'ne girmesini engellemesi üzerine, göstericiler dağıldı.

Ateş yakıldı, silah kullanıldı

Hakkari'de ise Bulvar Caddesi'nde bir araya gelen kalabalık, IŞİD'in Kobani'den püskürtülmesi haberlerini halay çekerek ve konvoy eşliğinde korna çalarak kutladı.

Yüksekova ilçesinde de Cengiz Topel Caddesi'nde bir araya gelen kalabalık, ateş yakarak, etrafında halay çekti. Bazı sürücüler ise konvoy oluşturarak, korna çalıp ilçe merkezinde tur attı.

Polisin taşkınlık yaşanmamaları yönündeki uyarılarına rağmen kutlamalar sırasında hava fişek ve silah kullanan gruba, polis müdahale etti. Dağılan gruptakiler, ilçenin çeşitli noktalarında kutlamalarını sürdürdü.

Mardin

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nin hemen karşısında bulunan ve Kürtlerin yaşadığı Suriye'nin Kamışlı kentinde yapılan kutlamalar sırasında atılan mermilerden biri Kamışlı'ya 500 metre mesafedeki Nusaybin'in Abdulkadir Paşa Mahallesi Kanarla Bulvarı'ndaki evlerinin önünde oynayan 5 yaşındaki Harun Sevinç'in omzuna saplandı. Yaralanan çocuk, Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak ilk müdahalesi burada yapıldı. Harun Sevinç, daha sonra Mardin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Nusaybin'in Mor Yakup Mahallesi'nde de bir mermi bir aracın camına isabet etti

Halayla kutlandı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe başkanlıkları önünde bir araya gelen gençler, havai fişek atarak, halay çekti.

Muş'ta IŞİD'in Kobani'den püskürtüldüğü haberleri üzerine bir grup, belediye önünde bir araya gelerek, ateş yakıp etrafında halay çekti.

kson-copy.jpg

Bitlis'in Hizan ilçesinde ise bazı sürücüler konvoy halinde ilçe merkezinde tur attı, korna çalarak kutlama yaptı.

Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki kutlamalarda ise dakikalarca ilçenin değişik mahallelerinde havaya silahlarla ateş açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.